A magyar miniszterelnök megpróbál egy új korszakot nyitni az Európai Unióban

A magyar miniszterelnök megpróbál egy új korszakot nyitni az Európai Unióban

A 2024-es magyar EU elnökség című könyv bemutatója kapcsán rendezett panelbeszélgetésen a Gombaszögi Nyári Táborban szóltak arról, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségéből.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet által szervezett fórumon Navracsics Tiborral, Prőhle Gergellyel és Petri Bernadett-tel Tárnok Balázs beszélgetett, aki Navracsics Tiborral társszerkesztésben jelentette meg a kötetet.

Tárnok Balázs intézetvezető elmondta, a könyv a legfontosabb szakpolitikai szervezési kérdéseket is tárgyalja. A tanulmánykötet átfogó helyzetjelentést nyújt a 2011-es magyar EU-elnökség tapasztalatairól.

Navracsics Tibor leszögezte, rendkívüli háborús helyzet van. Az Európai Parlament belpolitikai logika szerint kezdett működni.

Leszögezte, a magyar miniszterelnök a bizalomteremtést nagyon könnyen meg tudja valósítani, s az európai integráció alternatív képének a megjelenítője.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter kifejtette, hogy Európa versenyképességét olyan koncepcióval kell kialakítani, hogy figyelembe vegyék a különböző regionális sajátosságokat, s rábízzák az adott kormányokra ennek megtalálását. A szociális és a regionális területi kohézió ebben a kérdésben kulcsszerepet játszik.

„Arra számítunk, hogy az elkövetkező félévben olyan szakpolitikát tudunk lefolytatni, ami elősegíti a versenyképességet – szögezte le Navracsics.

Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője, miniszteri biztos elmondta Magyarország a 2011-es után idén második EU-s elnöksége alatt ideálisabb platformot tud teremteni ahhoz, hogy könnyebben szülessenek megegyezések.

Hírdetés

Kiemelte: a magyar elnökségi prioritásba viszont beletartozik a regionális területi kohéziós politika megtartása. Amellett foglalnak állást, hogy ne csökkenjenek a kohéziós támogatások.

Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója, korábbi berlini nagykövet hangsúlyozta, hogy a célok megvalósulásához szövetségeseket kell nyerni.

A Kárpát-medencéből nem érdemes aggódni pl. a német gazdaságért, hiszen az még mindig a világgazdaság negyedik legsikeresebb gazdasága.

Kifejtették: a szabad felhasználású európai uniós támogatások folyamatosan megérkeznek most is Magyarországra, amit az utófinanszírozásos projekthez fel is tudnak használni a pályázók.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapítója Navracsics Tibor, Magyarország Európa-politikájának kialakításával, a magyarországi és európai folyamatok elemzésével, a jövőt érintő kérdésekkel foglalkozott.

Az első másfél évben, 2022. július 1-től előzetes kutatás keretén belül vizsgálták azokat a szakpolitikai kérdéseket, amelyek hatással lehetnek a magyar elnökségre.
A második, féléves szakasz hat hónappal a magyar elnökség kezdete előtt indult, és az elnökségi programot, az arra ható körülményeket elemzi. A kutatás nemzetközi összehasonlításban jeleníti meg az elnökségi triót adó tagállamok programjai közötti összefüggéseket.
A harmadik szakasz a magyar elnökség időszakával esik egybe, célja az elnökség figyelemmel követése, illetve az arról szóló tájékoztató nyújtása, valamint a legfrissebb, elnökségi programot érintő uniós fejlemények elemzése.
A negyedik szakasz az elnökség végével indul, és az elnökségi program megvalósulásának értékelését szolgálja, a magyar elnökség által kezdeményezett folyamatok továbbélését vizsgálja.

A 2024-es magyar EU elnökség című tanulmánykötet E-bookként is használható. Postai úton elküldték minden érdeklődőnek, illetve egy protokoll lista alapján megkapták azok az egyetemek, kutatóintézetek, döntéshozók, akik érdeklődnek a magyar EU-elnökség tartalma és menetrendje iránt. Magyar és angol nyelven külön-külön könyv jelent meg.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a könyv hasznos lehet, mert tudtuk, hogy sok politikai vita fogja övezni a magyar Európa Uniós elnökséget. Magyarországon már több helyen is bemutattuk, s ősszel tervezünk egy brüsszeli bemutatót is. Az első visszajelzések pozitívak úgy külföldről, mint belföldről. Abban bízom, hogy minél többen tudják majd forgatni” – mondta a Felvidék.ma-nak Navracsics Tibor.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »