A magyar mára a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé vált

A magyar mára a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé vált

A nemzeti összetartozás napján nemcsak gyászolnunk kell amiatt, mert az ország kétharmadát igazságtalanul elcsatolták, hanem arra is emlékeznünk kell, hogy a magyar mára a Kárpát-medence legerősebb nemzetévé vált népességben, gazdasági és haderőben, kultúrában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kecskeméten.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kecskeméten. a trianoni békeszerződés megkötésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett, a koronavírus-járvány miatt azonban egy évet tolódó pedagógusképzési program nyitó rendezvényén kiemelte: annak ellenére történt mindez, hogy 101 évvel ezelőtt nemzetgyilkossági kísérletet követtek el az ezeréves magyarsággal szemben.

Hírdetés

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány korábbi sikeres képzései bizonyítják, hogy nagy igény van olyan sorozatra, amely a nemzeti érdeket szem előtt tartó, Magyarország történetét sokszor a korábbi történelmi szemlélethez képest másként bemutató előadásokat kínál – jelentette ki az államtitkár.

A „trianoni békeszerződés” kifejezéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy „Trianon tény”, de szerződést egyenrangú felek között kötnek, 101 évvel ezelőtt azonban „az egyik fél diktált, a magyar félnek viszont nem volt lehetősége nemzete tagjainak érdekeit képviselni”.
   
A szerződés tehát egyáltalán nem egyensúlyra, hanem a magyarok elnyomására törekedett, ami ezért inkább diktátumnak nevezhető – jelentette ki.
   
Kiemelte továbbá: a béke alapja az, hogy hosszú távon olyan rendszert hoz létre Európában, amely megelőzi a háborút, „a diktátum azonban belekódolta az európai viszonyokba a második világháborút. Nem békét akart teremteni, hanem a bosszúállás eszköze volt, hiszen a győztes hatalmak bosszút álltak a veszteseken, egyik legnagyobb mértékben Magyarországon” – mondta.
   
Rétvári Bence szerint történelmet nemcsak intellektuális igényből tanul az ember, hiszen a történelem megismerése elengedhetetlen a nemzeti önkép, szemlélet kialakításához, amely a jövőt is befolyásolja.
   
Hangsúlyozta: fontos, hogy amikor – végre – Magyarország harminc éve szabad, „ki kell merni lépni a korábban az elnyomók által jóváhagyott történelmi szemléletből, és ahhoz képest teljesen más alapra, nemzeti alapra kell állni”.
   
A rendezvényen Rétvári Bence a közelgő pedagógusnap alkalmából köszönetet mondott a tanároknak, amiért a koronavírus-járvány idején rugalmasan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »