A magyar légi irányítás harcba indul a tilosban járó drónok ellen – képek

A magyar légi irányítás harcba indul a tilosban járó drónok ellen – képek

A magyar légtér irányítói számára komoly feladat a drónok jelenléte, minden évben többször is zavarják a fel és leszálló repülőket – nyilatkozta Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak.

A HungaroControl számára folyamastosan növekvő kihívás a drónok jelenléte a magyar légtérben, hiszen míg két évvel ezelőtt éves szinten négy drónészlelést jelnettek a fel- és leszálló gépek kapitányai, addig a tavalyi évben már 13-ra emelkedett ez a szám. Idén szinén négy észlelésnél tartanak, igaz, ebből hármat egymást követő napokon tapasztaltak az elmúlt hetekben.

Szepessy Kornél vezérigazgató arra hívta föl a figyelmet, hogy ezek a drónreptetések a hagyományos légi forgalmon túl a repülőtér működését is nagyban megzavarják, emiatt jelentős energiát és fejlesztési forrásokat kell arra fordítaniuk, hogy a drónok felderítése, láthatósága a következő években megvalósuljon, amire momentán csak a hagyományos légi járművekre fókuszáló megoldásaik vannak, radarberendeések formájában.

Hírdetés

A nagyobb repülő tárgyakat látják, illetve képesek is azonosítani azokat transzpanderek segítségével, ugyanakkor a kicsi, tipikusan műanyag anyagól készülő drónokat a hagyományos radarjaik nem észlelik jelenleg, ezért óriási feladat, és kiemelt projektként is kezelik a HungaroControlnál, hogy mielőbb legyen egy kooperativ, vagyis együttműködő, valamint egy non kooperatív, tipikusan ellenséges szándékkal érkező drónok felderítésére irányuló rendszerük.

Elfogódrónok és virtuális falak

A drónok elhárítására számtalan, jellemzően kisérleti fázisban járó projekt és megoldás létezik. Ezek között szerepel például, hogy elfogódrónokkal vonják ki a forgalomból az illetéktelenül, nem kívánatos légtérrészekben feltűnő és tartózkodó drónokat, ahogyan virtuális falat is lehet húzni úgynevezett geofencinget alkotva a lezárt légterek határára – magyarázta a vezérigazgató. Tehát léteznek különféle technikák arra vonatkozóan, hogy a helytelenül működő drónokat megakadályozzák abban, hogy zavarják más üzemeknek a napi működését.

A HungaroControl dolga azonban mégis ezen belül az, hogy lássák a drónokat, ezt célozza a kutatási-fejleszési projektjük is, amely most kezdődik és remélhetően rövidesen eredményt is hoz majd – tette hozzá Szepessy Kornél.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »