A magyar lakosság helyett Andy Vajna jár jól

Az állam is tudná üzemeltetni a magyarországi kaszinókat – mondta Látótér című műsorunknak a Szerencsejáték Zrt. korábbi szóvivője. Somorai László szerint ezzel a költségvetés is jól járna, hiszen a játékadó és a koncessziós díj mellett az osztalék is az államot illetné. Egy tavalyi döntés szerint azonban a tizenegy kaszinókoncesszió közül hetet Szima Gábor, a debreceni focicsapat elnöke és Andy Vajna kapott meg. Az üzlet pedig jól megy, tavaly Vajna egyetlen kaszinója hárommilliárdos hasznot hozott.

Három évvel ezelőtt szinte egyik napról a másikra kellett lehúzniuk a rolót a játéktermeknek, miután a kormány megtiltotta a nyerőgépek üzemeltetését. Közel tizennyolcezer helyről tűntek el a gépek, a döntést mindössze a meglévő három kaszinó úszta meg. Több ezer ember megélhetése vált kérdésessé.

„Két alapérték az, amit mi már nem fogunk elhinni soha többet, az egyik az, hogy jogbiztonság van itt, a másik pedig a magántulajdon védelme” – mondja Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség egykori elnöke.

A szigor miatt majdnem 40 milliárd forintos adóbevételt bukott el a költségvetés. Egy évvel később viszont kilenc újabb kaszinó létrehozásáról döntöttek. Pályázat helyett ebből hetet egyszerűen szétosztottak Szima Gábor, a debreceni focicsapat elnöke és Andy Vajna között. Az indoklás szerint Szima és Vajna megbízható üzletember, ezért esett rájuk a választás, holott az amerikai állampolgárságú Vajna nemzetbiztonsági átvilágítására csak 2015 közepén került sor. „Örömmel jelenthetem, hogy Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítását az Alkotmányvédelmi Hivatal elvégezte […] Nemzetbiztonsági szempontból kockázati tényező nem merült föl” – közölte augusztusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

De még ez sem magyarázza, hogy a kaszinókoncessziók újraszabályozásakor az állam miért dobta ki a piacról saját cégét, a Tropicana kaszinót üzemeltető Szerencsejáték Zrt.-t. Ez a kaszinó is Andy Vajnához került. Csak emiatt közel ötmilliárdot bukott a költségvetés, hiszen állami tulajdon lévén a cég a költségvetésbe fizette osztalékát.

„Úgy gondolom, hogy mivel kevesebbet kap a magáncégektől összességében a költségvetés, mint ha meglévő állami cég csinálná, nem éri meg így közvetlenül az államnak. De nyilván ezek egy szerencsejáték-szakember fiskális szempontjai. Az állam pedig ahhoz, hogy a döntéseit meghozza, a fiskális szempontjain túl bármilyen más szempontot figyelembe vesz” – nyilatkozta Somorai László szerencsejáték-szakértő.

Hírdetés

Arról, hogy mik ezek a szempontok, csak találgatni lehet. Az biztos, hogy jól megy az üzlet. Vajna cége 2014-ben 3 milliárd forintot kaszált egyetlen kaszinóval. A másik négy csak idén nyitott meg, így várhatóan ebben az évben sem kell szűkölködnie az egykori producernek.

A szerencse forgandó

A kormánybiztos-üzletember a napokban újabb, reményei szerint szintén haszonnal kecsegtető vállalkozásba fogott. Vajna bejelentette: megvásárolja a TV2-t. „Próbálok egy olyan televíziót gyártani, amely Magyarországon a legsikeresebb lesz” – mondta.

A sajtótájékoztatóra a Hír TV-t nem hívták meg, így nem tudtuk megkérdezni, hogy igazak-e azok a sajtóértesülések, miszerint  a kormánybiztos tulajdonképpen a munkaadója iránti háláját rója le, amikor a Magyarországon is keresett jövedelmének egy részét itt fekteti be. Az újdonsült médiamágnás tervei szerint egy-két éven belül a TV2-t a legnézettebb magyar csatornává teszi, addig azonban még vár rá jó néhány tárgyalás: „Jelen pillanatban, amíg ez a deal nem fejeződik be, addig én tulajdonképpen nem vagyok tulajdonos” – jelentette ki a kormánybiztos.

Közben ugyanis a Megapolis Media Zrt. is bejelentette, hogy egy opciós szerződés alapján már Vajnáéknál korábban megszerezték a TV2 tulajdonjogát. Így Andy Vajna végül talán nem is kaszinóiban, hanem a médiapiacon jöhet rá: a szerencse forgandó.

Tekintse meg a Látótér teljes adását:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »