A magyar kultúra napja – Könyvbemutatót tartottak Washingtonban

A magyar identitás gerincét adja a magyar nyelv, ami összetartó erőt jelent – hangoztatta Takács Szabolcs Magyarország washingtoni nagykövete hétfőn, a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen Várallyay Gyula mérnök, az amerikai magyar diaszpóra ismert tagja novelláskötetével köszöntötték az emléknapot.

Takács Szabolcs arra mutatott rá, hogy a magyar kultúrnemzet, amelynek tagjai számára a kultúra elemei „muníciót” jelentenek, legyen az zene, tánc vagy irodalom. A kultúránk „kifejezi önazonosságunkat, önmagunkról kialakított képünket” – hangsúlyozta a diplomata, és megállapította, hogy a magyar identitás gerincét adja a magyar nyelv, ami összetartó erőt jelent, ez pedig a magyar kultúra napját legalább olyan fontos ünneppé teszi, mint más nemzeti ünnepeket.

A kultúránk egyben alapját képezi az önbizalmunknak, és ezáltal a cselekvőképességünknek és önrendelkezésünknek – fogalmazott Takács Szabolcs az ünnepségen, amelyen a washingtoni magyar diaszpóra tagjai vettek részt.

Hírdetés

A Magyarországot az 1956-os forradalom után elhagyni kényszerült Várallyay Gyula részleteket olvasott fel Az álomélet című, 2021-ben megjelent könyvéből, amelyet életének állomásai ihlettek. Ahogy elmondta, a történetek szólnak menekülésről, barátságról, szeretetről, szerelemről, mulasztásról, indulatról, a kelet- és közép-európai átmenetről, valamint a könyvek hagyatékáról. Elmondta, hogy a fiktív történeteket a többi között összeköti, hogy csaknem mindegyikben szerepel egy 56-os magyar.

Várallyay Gyula Nyíregyházán született. Az 1956-os forradalom idején a Budapesti Műszaki Egyetem diákja volt. A forradalmat követően 1957-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol a Harvard Egyetemen és MIT (Massachusetts Institute of Technology) műszaki egyetemen szerzett diplomát. Több évtizeden keresztül a Világbank szakértőjeként dolgozott. Alapító tagja több amerikai magyar szervezetnek, jelenleg az Amerikai Magyar Koalíció kuratóriumának tagja. Korábban több kötete jelent meg, elsősorban az 1956-os emigráció témájában.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

MTI

The post A magyar kultúra napja – Könyvbemutatót tartottak Washingtonban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »