A magyar kultúra napja: az örökség tartást ad, ezzel gazdagodni lehet

A magyar kultúra napja: az örökség tartást ad, ezzel gazdagodni lehet

A kézirat tanúsága szerint közel két évszázada, 1823. január 22-én tisztázta le nemzeti imánk, a Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc. S immár több mint három évtizede a magyar kultúra napjaként ünnepeljük január 22-ét.

A napról való megemlékezés ötletét Farsang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben.

A magyar kultúra napját első alkalommal 1989-ben ünnepelték meg.

Ezen a napon az anyaországban, illetve a külhoni magyar közösségekben emlékeznek meg magyar kulturális értékeinkről. Felvidék-szerte számos nívós megemlékezéssel, ünnepi gálaműsorral, valamint szolid, ám ünnepi meghittséggel tisztelegnek a magyar kultúra napja előtt.

Sajnos az idei évben a hagyományoktól eltérően, a virtuális térben tudunk csupán emlékezni a Himnusz születésére, a magyar kultúra értékeire.

A Csemadok Országos Tanácsa 2008-ban döntött arról, hogy Életmű Díjat alapítanak, amelyet a magyar kultúra napi központi ünnepségükön adnak át Galántán. Egy évvel később szervezték meg a magyar kultúra napi első országos ünnepségüket. Az elmúlt több mint egy évtized alatt 62 életmű-, 38 közművelődési, 8 Gyurcsó István-, valamint 3 Fábry Zoltán-díj került kiosztásra.

Hírdetés

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség január 22-én, pénteken 18 órai kezdettel a virtuális térben szervezi meg az idei központi ünnepségét. További információ és a közvetítés részletei ITT.

A Pázmaneum Polgári Társulás immár tizedik éve szervezi meg az ünnep alkalmából a megemlékezését Dunaszerdahelyen. A hagyomány folytatódik,  a 2021-es esztendőben  az online térbe kerül az ünnepség. „Ebben az időben különösen aktuális a nyújts feléje védő kart sora a Himnuszunknak. Legyünk büszkék a több mint ezeréves múltunkra és kultúránk sokszínűségére! Mindenki lehet a kultúra őrzője, a művészek, közéleti szereplők mellett a munkás családapa és a szorgos háziasszony is“ – fogalmazott Karaffa Attila, a civil szervezet vezetőségi tagja. A 18 órakor kezdődő élő közvetítés részletes programja és a közvetítés elérhetőségei ITT találhatóak.

– ezt már Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke nyilatkozta portálunknak az ünnepség alkalmával idén 25. alkalommal meghirdetett esszéíró pályázat kapcsán.

A civil szervezet jubileumi pályázatára számos dolgozat érkezett a Felvidék mellett az anyaországból, Erdélyből, valamint Délvidékről, s ugyancsak érkezett pályamű Kárpátaljából, illetve a szórványmagyarságból. A Palóc Társaság magyar kultúra napja alkalmából 25. alkalommal meghirdetett esszépályázatának eredményei ITT olvashatóak.

A virtuális térben számos ünnepi alkalomba kapcsolódhatunk be. A komolyzene kedvelőinek ajánljuk a Pannon Filharmónia budapesti Művészeti Palotában rendezett koncertjét, melyet több platformon is élőben közvetítenek ma 19.30 órai kezdettel. Részletek ITT találhatóak.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szintén a virtuális térbe költöztette a programját. A mai napon 17 órai kezdettel Fábry Zoltánról szóló irodalom- és társadalomtörténeti sétára invitálja az érdeklődőket Bukovszky László társaságában. További információk az élőközvetítésről ITT, a kiállításról pedig ITT olvashatók. 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »