A magyar kormány nem akar minaretet Szigetváron

A török külügyminiszter keddi budapesti látogatásán jelezték Mevlüt Cavusoglunak: a magyar kormány nem támogatja, hogy Szigetváron minaretet építsen a török állam – tudta meg az Index.

Mint írják, decemberben Sakir Fakili budapesti török nagykövet azzal jelentkezett be a város önkormányzatánál, hogy a Zrínyi Miklós-emlékév alkalmából újra felépítenék a csonka minaretet.

Hírdetés

A szigetvári várban található épület három évszázada omlott le, és a magyar rekonstrukciós tervek szerint ebben az állapotban renoválták volna. A nagykövet véleménye szerint viszont így leginkább gyárkéményre emlékeztet, márpedig ez nem fog tetszeni az emlékév miatt érkező török vendégeknek – teszik hozzá.

Idén van az 1566-os szigetvári ostrom, illetve Zrínyi Miklós emlékéve, ennek alkalmából szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót hívtak össze. A szigetvári megemlékezésen már biztosan ott lesz Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Az Index értesülései szerint a törökök jelentős összeggel szálltak be a város környékének régészeti feltárásaiba, amely végül a türbe és az első török alapítású magyarországi település maradványainak megtalálását eredményezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »