A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos

Hozzávalók:

1 kg rostélyos – 150 grammos szeletekben
20 dkg vöröshagyma
25 dkg db sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg petrezselyemgyökér
extra szűz olívaolaj – vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db babérlevél
1 teáskanál majoránna
citrom – szeletekben
mustár

cukor
bors
6-8 db kapribogyó
2 dl tejföl

Elkészítés:
Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségek felét, apróra vágjuk, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd felöntjük fél liternyi vízzel felengedjük és felforraljuk – tehetünk bele egy kis ételízesítőt.

A majorannát, a babérlevelet, a citromszeleteket és is beledobjuk, összeforraljuk.

Hírdetés

Közben a húst sózzuk, borsozzuk, és kevés zsiradékon hirtelen megsütjük, majd sütés után a fűszeres zöldséges alapba tesszük, és lassan pároljuk, hogy egészen puha legyen. Majd kivesszük belőle a húsokat, a babért, és botturmixxal pépesítjük.

Az apróra vágott hagyma másik felét illetve a zöldségek másik felét, melyet zsülienre vágtunk, üvegesre dinsztelünk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, felöntjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a pépesített mártásunkat,és felforraljuk.

Két-három perc után belekeverjük a tejfölt. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanykássá tesszük, utánasózzuk, kicsi cukrot teszünk bele, borsozzuk.

Az előmelegített tálon tartott hússzeletekre halmozzuk a zöldséges szószunkat, bevonjuk vele azokat, és citromkarikákkal, petrezselyemmel zöldjével/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk.

Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »