A magyar költészet napja Komáromban

A magyar költészet napja Komáromban

Komáromban a Duna Menti Múzeum főépületében található Kultúrpalota díszterme adott otthont A magyar költészet napja alkalmából megtartott ünnepségnek, mely a TEÁTRUM, a Duna Menti Múzeum, a Kárpátia Sport Polgári Társulás és a Felvidéki Értékőrzők közös rendezésében valósult meg.

Mihacs Szilvia, a Kárpátia Sport Polgári Társulás tagja a szervezők nevében üdvözölte a közönséget, majd felkérte Csütörtöky Józsefet, a rendezvénynek otthont adó intézmény igazgatóját és Pallag Györgyöt, a Kárpátia Sport Polgári Társulás és a Felvidéki Értékőrzők elnökét, hogy köszöntsék a vendégeket és résztvevőket.

Az est fő programjában Oláh Kálmán Pro Urbe díjas tanár beszélgetett Gál László Latinovits-díjas versmondóval, aki édesapja, Soóky László Torz Isten című versét is elszavalta. Majd Sinkovits-Vitay András színművész és előadóművész Petőfi Sándort idézte meg, kitért költészetének jelentőségére és előadta Erdélyben című versét. Dráfi Mátyás Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész a magyar nyelv szépségéről és a versek dallamvilágáról tartott rövid előadást, és elszavalta a Falu végén Kurta kocsma című Petőfi verset eszperente nyelven, aztán a Szeptember végén című vers után a közönséggel együtt elénekelte a Befordultam a konyhára című költeményt.

A színművészek és előadóművészek méltóképpen emlékeztek a magyar nyelvre, költészetre és szavalataikban felidézték Petőfi Sándor emlékét. Az előadás folyamán Oláh Kálmán kitért a Kossuth-díjra, melyet Dráfi Mátyás idén, március 14-én vett át Budapesten. Ebből az alkalomból köszöntötte őt a másik Kossuth-díjas művészünk, Boráros Imre, valamint a Duna Menti Múzeum igazgatója Csütörtöky József saját versével. A rendezvény végén Dráfi Mátyás a Teátrum vezetője megköszönte az előadóknak a részvételt.

Hírdetés

A műsorban fellépett Hodur Danka Dóra a Duna-Ipoly Sportegyesület kajakosa Nőtincsről, aki József Attila: Szeretném, ha vadalmafa lennék című versét szavalta, Maczkó Fanni az Észak-Komáromi Eötvös Utcai Alapiskola tanulója, aki Arany János: Tetemrehívás versét adta elő, Tornyossy Péter Budapestről, aki Ausztriában a Joseph-Haydn Konservatorium hallgatója a rendezvény utolsó pontjaként Kölcsey Ferenc: Himnusz című versét tolmácsolta, Nátek Eszter a bátorkeszi Kováts József Alapiskola diákja a Kormorán együttes A Költő visszatér című számát énekelte, valamint Grosch Júlia a Selye János Gimnázium diákja hárfán Deborah Henson-Conant’s: Baroque Flamenco művét adta elő. Sámson Gizella Izsa község képviseletében Petőfi Sándor:Távolból című versét a közönséggel együtt énekelte.

Az est folyamán megemlékeztek azokról a személyekről is, akik már nincsenek köztünk, így Soóky László és Gál Sándor költőről, Duray Miklósról, a felvidéki és Kárpát-medencei magyarság nagykövetéről, Vavreczky József fotósról, a Kárpátia Sport Polgári Társulás állandó tagjáról, Majer Péterről, az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatójáról, Jókai Tiborról, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnökéről. A rövid megemlékezés alatt Tornyossy Péter vadászkürtön játszotta a Takarodót.

A rendezvényen tiszteletüket tette Mgr. Keszegh Béla Észak-Komárom polgármestere, Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Forró Krisztián a Szövetség elnöke, Fazekas László emeritus református püspök, Zink Vas Nóra a Szövetség országos titkára, Berényi József Nagyszombat megye alispánja, Lakatos Róbert az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, Arlett Tamás a Dél-Komáromi Endresz Csoport elnöke, Hidvégi Vince a Duna- Ipoly Sportegyesület alelnöke Kismarosról, Hegedűs Lóréntné Kovács Enikő tanár, örökségvédő szakértő, Budapestről, Hegedűs Lóránt a budapesti Hazatérés temploma lelkésze, Veres József a Surdi evangélikus egyházközség lelkésze.

Pallag György/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »