A magyar jezsuiták óvatosságra intik az America magazint

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt a jezsuita America című lap helyet adott egy Marc Roscoe Loustau nevű szerző cikkének. Az Üzenet Ferenc pápának: romániai látogatásán óvakodjon a jobboldali populistáktól című írást több magyar orgánum is szemlézte.

A cikk felszólítja az Egyház vezetőjét, hogy foglaljon állást a magyarországi politikai fejleményekkel, a migráció kezelésével kapcsolatban, és találkozzon a szerző által megnevezett civil szervezetek képviselőivel. Az alábbiakban a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának véleményét közöljük az írásról.

A magyar jezsuiták tiszteletben tartják a szólás és vélemény szabadságát. Fájlaljuk azonban, hogy épp a Jézus Társaságához kötődő America című lap vendégpublicistája igyekszik nyers politikai célokra felhasználni Ferenc pápa erdélyi látogatását. Megütközve olvassuk, hogy a szerző elő szeretné írni, a katolikus egyház vezetője kivel találkozzon, mit mondjon, és szentbeszédében miként taglalja a magyarországi közélet kérdéseit.

Hírdetés

Miközben ez önmagában is méltatlan törekvés, sajnálkozva tapasztaljuk, hogy a cikkíró ugyanazt a hibát követi el, mint amely szándékot másnak tulajdonít: Ferenc pápa lelkipásztori útját politikai üzenetek megfogalmazásának szolgálatába állítani.

A közéleti véleménynyilvánításnak megvan a maga ideje és tere. Gondoljon bárki bármit a politika kérdéseiről, Csíksomlyót hagyjuk meg annak, ami: az erdélyi, határon túli és anyaországi keresztények egyedülálló zarándokhelyének. A magyar jezsuiták ezért nagyobb megfontoltságra és óvatosságra intik az America magazin szerkesztőit és a cikk szerzőjét, egyúttal imáikat kérve, hogy Ferenc pápa látogatása a béke, a kiengesztelődés, az Istennel való találkozás minél éltetőbb forrása lehessen.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »