A Magyar Honvédség huszárjai ünnepélyesen átvették a Magyar Öttusa Szövetség lovait

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya hétfőn átvette a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) lovait, amelyek eddig versenylóként szolgálták a sportágat. Mint ismeretes, a sportág nemzetközi szövetsége úgy döntött, hogy a párizsi olimpia után az öttusából kiveszi a díjugratást, a helyére pedig ötödik tusaként akadályverseny került.

A Nemzeti Lovardában tartott rövid ünnepség keretében Guzi Blanka olimpiai negyedik helyezett öttusázó vezette fel a Puppe nevű 14 éves kancát, amelyet jelképesen Hanzély Ákos, a MÖSZ sportigazgatója adott át a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokának, Varga István ezredesnek, aki ezután továbbadta Salga Gergő őrvezetőnek. Utóbbi huszár sabrakot terített a lóra, ezzel azt szimbolizálva, hogy mostantól nem versenyló, hanem szolgálati ló. Az átadás-átvételi dokumentumot Vízkeleti Péter, a MÖSZ ügyvezető igazgatója, Mudra József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Varga István írta alá.

Hírdetés

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében egyrészt fájdalmasnak nevezte a búcsút az öttusasport lovas szakágától, másfelől szívet melengetőnek minősítette, hogy a Magyar Honvédség vezetése nem hagyja elkallódni a nagy értékű lovakat. Meggyőződése, hogy a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály a jó gazda gondosságával fogja a lovak kezelését és a szolgálati útját követni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »