A magyar hatóságok kérésére nem engedték Alekszandr Dugint az Európai Unióba?

A magyar hatóságok kérésére nem engedték Alekszandr Dugint az Európai Unióba?

Magyarország kérésére megtagadták a görög hatóságok Alekszandr Dugin orosz filozófus, szociológus és politológus beutazását az Európai Unió területére – állítják orosz hírforrások.

Alekszandr Dugint a Szaloniki (Thessaloniki) repülőtéren tartoztatták fel a görög határőrök, akik csak annyit közöltek az orosz filozófussal, hogy a magyar hatóságok kérésére cselekedtek így. Dugin a Lenta.ru orosz internetes hírportálnak furcsának nevezte az eljárást, mivel az elmúlt hónapokban többször is szabadon utazhatott az Európai Unióban.

Birodalom épül a Nyugattal szemben

Tavaly januárban magyarországi tartózkodása idején Alekszandr Dugin interjút adott az Alfahírnek. Az orosz filozófus a Nemzetközi Eurázsiai Mozgalom vezetője és az eurázsianizmus ideológiájának egyik meghatározó gondolkodója.

Az orosz szerzetesség ezer éve

Szigorú biztonsági intézkedések mellett Görögországba érkezik május végén Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ellátogat az Athosz-hegyre, amely 20 kolostorával az ortodox kereszténység egyik legszentebb helye. Putyin nem először jár majd Athoszon, 2005-ben ő volt az első orosz államfő, aki az észak-görögországi Athosz-félszigetre látogatott. Az orosz elnök mostani útjának célja, hogy ebben az évben ünnepli ezeréves évfordulóját az Athos-hegyen élő orosz szerzetesség, amelynek első írásos dokumentuma, az athoszi orosz monostor igumenjének aláírása 1016 februárjára datálható. Az emlékünnepen vett volna részt a görög hatóságok által feltartóztatott Alekszandr Dugin orosz filozófus is, mint az ortodox televíziós csatorna, a Tsargrad főszerkesztője.

Athosz-hegyi köztársaság

Az Athosz-hegyi kolostorok autonóm teokratikus köztársaságot alkotnak Görögországon belül. Politikai ügyekben a görög külügyminisztérium, egyházjogi, vallási értelemben pedig a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus fennhatósága alá tartozik. A XX. század elején görög és orosz papok versengtek a félsziget feletti befolyásért, jelenleg egy úgynevezett Szerzetesi Tanács, élén az elnökével látja el az irányítást.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »