A magyar embernek genetikailag nincs túl jó szíve

A magyar embernek genetikailag nincs túl jó szíve

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban elmondta, a kezelések színvonal-emelkedése fele részben hozzájárult ahhoz, hogy húsz év alatt hét évvel nőtt a várható élettartam Magyarországon.

Kétnapos rangos szimpóziumán a Semmelweis Egyetem idén a kardiovaszkuláris betegségek – szívelégtelenségek – különböző aspektusait járta körbe neves külföldi előadók segítségével, akik a Harvardról, Stanfordról, Németországból, Párizsból érkeztek, a magyar szakemberek csak moderálták a beszélgetéseket.

Merkely Béla, az intézmény rektora a témaválasztás kapcsán az InfoRádióban elmondta,

ezek a betegségek okozzák a legtöbb kórházi benntartózkodást.

„Ezek közé tartozik a pitvarfibrilláció, ezek vezetnek a hirtelen szívhalálhoz, az akut infarktust előidéző koszorúérbetegséghez” – tette hozzá.

Hírdetés

Mint rámutatott, nagyon sok új diagnosztikai eljárás van ma már, amelyet a mindennapi kezelésben bevetnek, ilyen a koszorúér-CT, a szívultrahang, a szív-MR, ugyanakkor új módszerek is megjelentek, amelyekkel javítani lehet a szív funkcióján, ilyen az őssejtterápia és a legmodernebb gyógyszeres kezelések, valamint a műszíves és a szívtranszplantációs eljárások.

A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a legtöbb kórházi tartózkodást generálják, de a leggyakoribb halálokok is. Ennek legfőképpen genetikai és környezeti okai vannak, nagyjából fele-fele arányban.

„A magyar népesség genetikai meghatározottságban elég erős ebben a betegségben, és

a környezeti tényezők sem igazán segítenek, a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a gyakori cukorbetegség, ami a lakosság 30 százalékát érinti,

tehát van mit tenni. Hatékony gyógyszerek és eszközök vannak, az elmúlt 20 évben a várható élettartam nagyjából 7 évvel meg is nőtt, ebben a kezelések színvonal-emelkedésének mindenképpen szerepe van, a megnyert életévek felét ennek köszönhetjük” – mondta a professzor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »