A magyar ember lelkéből fakadó magyar nóta ünnepe Ipolynyéken

A magyar ember lelkéből fakadó magyar nóta ünnepe Ipolynyéken

Október második hétvégéjén nótaszótól hangos az ipolynyéki kultúrház. A Csemadok Országos Tanácsának megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya október 12-én és 13-án 25. alkalommal szervezi meg az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyét. A kerek évforduló alkalmat adott a nosztalgiára, a már elhunyt énekesek és szervezőkre való visszaemlékezéssel egyaránt. Mindamellett hangsúlyozták a nóta hagyományainak értékeit, közösség és nemzettudat erősítő jellegét.    

A kétnapos rendezvényfolyam szombaton emlékesttel és nótabállal kezdődött. Kliment Éva, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya statutáris képviselője az emlékest nyitányaként kifejtette: a mai rendezvényen emlékezünk mindazokra, akik már nincsenek velünk.

Hrubík Béla és Kliment Éva (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A hiánypótló országos versennyel kapcsolatban elmondta:

„a huszonöt év alatt több mint négyszáz versenyzőnk volt Szlovákia minden részéből, az anyaország 17 vármegyéjéből érkeztek versenyzők, emellett Kárpát-medence más szegleteiből is voltak nótázó nemzettársaink a versenyen.”

Mint megjegyezte, a rendezvény nem is a versenyzésről szól, hanem az együtt töltött időről, a közös nótázásról.

Donč Bojtos Katalin köszönti a jubiláló rendezvényt (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hrubík Béla, a Csemadok Országos Elnöksége nevében köszöntötte az emlékest résztvevőit. Megjegyezte:

„a magyar nóta a magyar ember lelkéből fakad, a nótázók jókedvűen élik az életüket.”

Megjegyezte azt is, hogy a nótázó közösség összetartó baráti társaság, bárhol is éljenek.

A dunamocsi Mezei Zsolt és zenekara kísért a két napos rendezvényen (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Donč Bojtos Katalin, a területi választmány vezetőségi tagja röviden összefoglalta az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyének történetét. Mint elhangzott, 2000-ben a területi választmány elindította a Tárjuk fel és őrizzük meg értékeinket című alapprogramot, mely a járás magyarlakta régióinak tárgyi és szellemi értékeinek a felkutatását, bemutatását célozta meg.

A hagyatékok ápolása, megőrzése és átadása mindannyiunk érdeke – e gondolat mentén kezdődött el a munka.

Bodzsár Gyula az eltávozott tagok neveit sorolta fel (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hírdetés

Abban az évben indult útjára a magyarnóta-énekesek országos versenye is.

„Az elmúlt huszonöt évben annyi értéket hozott létre, amelyet érdemes megtartani, továbbadni, közkinccsé tenni”

– hangsúlyozta az összefoglalóban.

Hozzátette: a magyar nóta olyan hungarikum, amelyen nem ront az idő, sem az ártó szándék. Azt mondják, a magyar nóta imádság és gyógyszer – húzta alá végezetül Donč Bojtos Katalin.

Magyar Nándor kezdte a nótázást (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A negyed évszázad alatt sok és jóakarú ember tevékenységének eredményeként szerveződött meg és zajlott le az egyes verseny és a hozzákapcsolódó programok. Mindannyian a lelkük egy kis szeletét tették hozzá az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyéhez. Sajnos, sokan ma már nincsenek közöttük, rájuk emlékeztek a szombati eseményen.

Tavaly októberben távozott el Balogh Gábor, a Nagykürtösi Területi Választmány elnöke, az országos verseny kiötlője. Ugyancsak emlékeztek az elhunyt zsűritagokra, Papp Sándorra és Bodonyi Andrásra, valamint az egykori prímásokra, Anyalai „Pepes” Sándorra és Balogh Bélára. A szervezők igyekeztek felkutatni az elhunyt versenyzőket is. Tizennégy magyarnóta-énekest szólított el a Jóisten. Rájuk mindannyiukra emlékeztek az ipolynyéki kultúrházban.

Gubík Magdolna Léváról érkezett (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kultúrházban az összegyűjtött dokumentumokból és fotográfiákból kis kiállítást állítottak össze a szervezők a jubileum alkalmából. A paravánokon megelevenedtek a negyed évszázados verseny főbb pillanatai, emlékezetes mozzanatai. Külön kis állványokon voltak láthatóak a már elhunyt szervezők, zenészek, zsűritagok és énekesek fotói. Ezzel tisztelegve a jóakarú emberek emléke előtt.

Az emlékükre az országos verseny korábbi versenyzői egy-egy szép magyar nótát énekeltek el az est folyamán.

Az emlékezést szórakozás váltotta fel szombat este. Nincs születésnap torta nélkül, így itt is felvágták az ünnepi és igen ízletes tortát. Majd az éjszakába nyúló nótabál zárta a szombati napot.

Közös nótázás a kultúrház nagytermében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Ma a zajlanak a versenyek. Délelőtt folyamán az anyaországi énekesek minősítő versenyére kerül sor. Délután a felvidéki nótázók mérettetnek meg. Jeles szakemberekből álló zsűri értékeli idén is a nótaénekeseket. A bírálóbizottság tagjai: Tarnai Kiss László, Szeredy Krisztina, Antal Gusztávné, Magyar Nándor és Papp Katalin.

A versenyzőket a dunamocsi Mezei Zsolt és zenekara kíséri. Szombat este is ők húzták a talpalávalót és kísérték az énekeseket.

Az ünnepi torta felszeletelése (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az emlékesten is érzékelhető volt a magyar nóta összetartó ereje, hiszen sok nótát közösen énekelt a kultúrházban összegyűjt emlékező közösség.

A rendezvény a magyar kormány és a KULTMINOR tamágatásával jött létre.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »