A magyar dió prémiumterméknek számít az uniós piacon

A magyar dió prémiumterméknek számít az uniós piacon

(Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

A magyar dió igazi réspiaci prémiumterméknek számít Európában. A minőségi dióval szemben elvárás a termés hosszú eltarthatósága, valamint a könnyű törhetőség és tisztíthatóság. A minőségi dió átmérője legalább harminc-harminckét milliméter, könnyen pucolható, papírhéjú és jó a bélkihozatala.

Nincs karácsony bejgli nélkül. Hazánkban a diófogyasztás legnagyobb szezonja a december, az értékesítése azonban már szeptember elején elkezdődött.

A diónak stabil a piaca

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, Magyarországon hétezer, hétezer-kétszáz hektárnyi dióültetvény van, amiből körülbelül ötezer hektár termőültetvény. Kiemelte, tíz évvel ezelőtt az országos dióültetvény csak háromezer hektárnyi volt. A növekedés a FruitVeB elnöke szerint annak köszönhető, hogy a dióültetvények létesítése és fenntartása aránylag kis beruházási költséggel jár, illetve a diónak stabil a piaca úgy Magyarországon, mint egész Európában.

Az idei termés átlagos volt

Az eddigi legnagyobb termésmennyiséget 2017-ben sikerült elérni, akkor tízezer tonna dió termett.

Idén a hétezer-ötszáz tonnányi termés átlagosnak mondható.

Hírdetés

A karácsonyt megelőző időszakban a megemelkedett forgalom miatt az üzemekben nagy munka folyik.  Kőszegi Vilmos, Magtár Trió Kft. ügyvezetője elmondta, az idei évben mintegy kétszáz tonna körüli száraz diót állítottak elő. Hozzátette, jelenleg huszonkét és fél hektáron termelnek diót családi gazdaság formájában, területeik nagy részén Alsószentiváni 117-es fajtát termesztenek, de kisebb területen hazai intenzívebb fajtákat is, a Milotai bőtermőt, Milotai 10-es fajtát és a Bonifácot is.

A magyar dió réspiaci termék

A magyar dió a relatív koraisága miatt igazi réspiaci termék Európában: jóval korábban kerül piacra, mint a francia vagy az import kaliforniai dió. Emellett jó évjáratokban a minősége is kiemelkedő, így prémiumterméknek számít az uniós piacon.

Magtár Trió Kft. ügyvezetője kiemelte, idén a termelt diójuk nagyjából 60 százalékát exportálták. Hozzátette, a maradék 40 százalék esztétikai hiba vagy léhaság miatt nem kerülhetett a piacra.

Kőszegi Vilmos azt is elmondta, hogy kft.-jük elsősorban héjasdió-exporttal foglalkozik, emiatt dióbelet kevesebbet állítanak elő, nagyjából húsz tonnát, amiből tizennyolc tonnát karácsonyig értékesítenek is.

A rossz minőségű diót kiválasztják

A dióval szemben elvárás a termés hosszú eltarthatósága, a könnyű törhetőség és tisztíthatóság. A minőségi dió átmérője legalább harminc-harminckét milliméter, könnyen pucolható, papírhéjú és jó a bélkihozatala.

Kőszegi Vilmos kiemelte, a héjas diók esetében a rossz minőségű darabok kiszűrésére a léhaleválasztó szeparátort használják. Hozzátette, ez egy ventilátor, ami a könnyebb diókat kifújja, azokat, amikben a dióbél nem telítődött ki teljesen.

Magyarországon is megjelent a dióburok-fúrólégy

Néhány éve Magyarországon is megjelent a dióburok-fúrólégy, ami a Dunántúlon már okozott gondokat, de szerencsére az idei terméssel nincsenek minőségi problémák.

A FruitVeB elnöke elmondta, a dióburok-fúrólégy a legnagyobb gondot a szórványültetvényeken okozza, mivel ezeken az ültetvényeken nem fektetnek igazán nagy hangsúlyt a növényvédelemre.

Magyarországon az ünnepi édességek jellegzetes hozzávalója a dió, ezért a karácsonyon kívül a húsvéti időszakban is kiemelkedő a kereslet a hazai dió iránt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »