A magyar az 53. legértékesebb márkanév a világon

A londoni székhelyű Brand Finance, mely a világ egyik legnagyobb stratégiai tanácsadó cége, 2015-ben is elkészítette éves elemzését arról, hogy melyik nemzetet tekinthetjük a világ legértékesebb márkájának.

Az adatokat egyebek között a Világgazdasági Fórumtól, a CIA-től, a Turizmus Világszervezettől és az fDi Intelligence befektetési tanácsadó cégtől szerezték be.

Az, hogy egy nemzet milyen márkaértéket képvisel, számos összetevőből épül fel. A tanulmány vizsgálta egyebek között, hogy egy országba milyen cégek mekkora pénzt fektettek be 2015-ben. Mérték a turizmus erejét, a szolgáltatások színvonalát, illetve hogy az adott helyen milyen terméket dobnak piacra, mekkora mennyiségben. Ezenfelül mérlegre tették a kormányzati teljesítményt és a társadalom aktuális állapotát is, melybe olyan pillérek tartoznak bele, mint a korrupciós index, az adózási hajlandóság, a kutatás-fejlesztés, az életszínvonal, a tehetséggondozás vagy éppen a technológiai fejlettség. A tanulmány az adott részterületek jövőbeli lehetőségeit is taglalja, ezt is beszámítják a 0-tól 100-ig terjedő pontrendszerbe, mely alapján kijön az országsorrend. Az államok márkaértékét dollárban összesítették, és a hitelminősítők jelöléseihez hasonlóan „AAA+”-tól „D”-ig rangsorolták. Az egyes országok számszerűsített értéke nem befolyásolja kizárólagosan, hogy hányadik helyen végzett a listán.

Mivel a vizsgált szegmensek jó része objektíven nem mérhető, így a kutatás sem ad tökéletes képet az egyes országokról, azok márkaértékéről.

Amerika verhetetlen

Nem meglepő módon a lista élén az Egyesült Államok (19 703 milliárd dollár) található, mely megőrizte vezető pozícióját tavaly óta. Köszönheti ezt elsősorban gazdasági erejének és oktatási rendszerének, és miután a kínai gazdasági csoda lassan véget ér, úgy tűnik, nem fenyegetik első helyét. Kína (6314 milliárd dollár) alig érzékelhető visszaesést követően második, Németország (4166 milliárd dollár) pedig a harmadik. Az első tízben a legnagyobb fejlődést India mutatta be, a legkomolyabb esést pedig Ausztrália produkálta, mely épphogy befér a top 10-be.

 

Hírdetés

Ez annak is betudható, hogy Brazília az idén kipottyant onnan. Az ország a tanulmány szerint 2011 óta képtelen 2 százaléknál nagyobb GDP-növekedést felmutatni, az idei év első felében pedig mintegy félmillió ember vesztette el a munkáját. A Petrobras állami olajcég körüli korrupciós botrány nyomán korábban nem látott mélységbe zuhant Dilma Rousseff elnök népszerűségi indexe, pedig nem lehet biztosan tudni, hogy ő is érintett-e. Sokan a riói olimpiától remélik az ország márkaértékének emelkedését, de a tavalyi focivébé hasonló reményei hiábavalónak bizonyultak. Brazília mintegy 250 milliárd dolláros márkaértékesést könyvelt el az idén.

Magyarország és a szomszédok

Hazánk tavaly óta egy helyet rontva az 53. pozíciót foglalja el. 94 milliárd dolláros összértékünk 15 százalékos javulás 2014-hez képest (82 milliárd dollár). Értékünk stabilitása nem változott, maradt az „A”. Szomszédaink közül csupán Ausztria és Románia előz bennünket: előbbi pár helyet rontva a 25., utóbbi a 48. Az ukránok óriásit estek, míg a szlovákok (60.) és szlovének (62.) nem sokkal mögöttünk tanyáznak. A horvátok (76.) és a szerbek (78.) jócskán lemaradva a lista vége felé szerénykednek.

A közel-keleti országok közül Libanon és Jordánia renoméját megtépázta a szíriai háború és a hozzájuk áramló több százezer menekült helyzete, így csak a százas lista második felében helyezkednek el. Törökország ugyan megőrizte 19. helyét a rangsorban, de csaknem 100 milliárd dolláros értékcsökkenést mértek nála. Ez egyrészt a szíriai határ menti harcoknak köszönhető, másrészt a Kurd Munkáspárt elleni támadásoknak.

Ukrán lejtmenet

Ezzel azonban a törökök meg sem közelítik a legkomolyabb zuhanást produkáló Ukrajnát és Oroszországot. A „feketelista” top 3 első helyezettje nyilvánvalóan a kelet-ukrajnai polgárháborúnak tudhatja be szereplését. Ukrajna márkaértéke majdnem felére, 80-ról 44 milliárd dollárra esett, az oroszok mintegy 350 milliárdos csökkenést jegyezhetnek fel.

A legfeltörekvőbb országok a kutatás alapján afrikaiak (Zambia, Kenya, Tanzánia és Kamerun), az éllovas viszont Irán. A felbecsülhetetlen értékű műemlékeire ügyelő, a világmárkákat egyre nagyobb számban forgalmazó ország csaknem 60 milliárd dollárral növelte korábbi 100 milliárdos értékét. Az előretörésben persze komoly szerepet játszott, hogy a nukleáris program ügyében Teherán megegyezett a Nyugattal.

A legstabilabb országmárka a felmérés szerint Szingapúr, mely Svájcot és az Egyesült Arab Emírségeket előzi meg a dobogón. A top 10-ben négy európai ország található még: Norvégia, Luxemburg, Hollandia és Finnország.

A teljes listát és a tanulmányt ide kattintva olvashatja el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »