A magánszféra szent, a vallás nem

Pénzbüntetésre ítéltek két francia magazint, mert megsértették Hollande magánszféráját. Persze a történelmi egyházakat és vallásokat továbbra is divat, menő és már-már szinte kötelező sértegetni, gyalázni, kigúnyolni.

Ezerötszáz eurós (467 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélte kedden egy francia bíróság a Voici és a VSD francia magazinokat, amelyek titokban készült fotókat közöltek tavasszal Julie Gayet színésznőről, Francois Hollande francia elnök kedveséről.

Hírdetés

A felvételek a versailles-i kastélyhoz közeli elnöki rezidencián húsvétkor készültek. A képeken az államfő, kedvese és annak apja, valamint Jean-Pierre Jouet, az elnöki hivatal főtitkára és felesége látható az elnöki pihenőhely parkjában és az épületben.
    
Az államfőn kívül a képeken látható valamennyi ember feljelentést tett a magánszféra megsértése miatt. A fotósokat nem tudták azonosítani.
    
A bíróság az ügyészség kérésének megfelelően a magazinok főszerkesztőit is elítélte, s 1 eurós jelképes kártérítés megfizetésére kötelezte a felpereseket.
    
„Ez a magánélet intimitása tiszteletben tartási jogának elismerése, nem lehet magánhelyen fotókat készíteni, ez súlyos behatolásnak számít” – mondta Jean Ennochi, Julie Gayet apjának ügyvédje.
    
A felvételeket először a Voici közölte április 10-én. Néhány nappal később a sorozatból a VSD magazinban is megjelentek felvételek.
    
A védelem a „tájékoztatás legitimitásának” nevében arra hivatkozott, hogy a képek olyan helyen készültek az elnöki rezidencián, amelyek bárki számára láthatók.
    
Julie Gayet rendszeresen feljelentést tesz, amikor a magánéletét megsértő fotók jelennek meg róla, s eddig minden esetben neki adott igazat a bíróság – jelezte a színésznő ügyvédje.
    
Tudják, ez az ország, ahol viszont pont a sajtószabadság jegyében lehet alpári stílusban mocskolni mindent (lásd Charlie Hebdo ügy), ami a vallási élethez, tradícióhoz, hagyományhoz, konzervativizmushoz kötődik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »