A maffia és mi – Amikor kiderült, ki kivel van (Kuciak gyilkosság, 4. nap)

A maffia és mi – Amikor kiderült, ki kivel van (Kuciak gyilkosság, 4. nap)

Négy nap telt el azóta, hogy kiderült, brutálisan kivégezték az egyik vezető oknyomozó riportert Szlovákiában és annak menyasszonyát.

A Körképen az első perctől kezdve követjük a fejleményeket, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy olvasóink világosan lássanak és véleményt alkothassanak arról, mi is történik a szemünk előtt ebben az országban.

Fico, Danko, Bugár és sajtója

A csütörtök ilyen szempontból talán az eddigi legbeszédesebb volt. Lényegében ugyanis kiderült, ki melyik oldalon áll, ki milyen érdeket követ, és melyik média tolja a lemondás közelébe került Fico-Danko-Bugár kormány szekerét.

Rövid cikkünkben megpróbáljuk szemléltetni az egészet.

Ficoék számára létkérdés, hogy mielőbb eltereljék a rájuk irányuló soha nem látott médiafigyelmet. Hétfő óta ugyanis több száz cikk jelent meg az országban arról, hogy a kormányfő és társai maffiakapcsolatokkal rendelkeznek, az olasz bűnözők és az Smer korrupciós ügyeiről oknyomozó Ján Kuciakot ráadásul saját házában meggyilkolták.

Ilyen nyomást nincs ember, aki hosszú ideig kibírna, így Ficoéknak létkérdés, hogy mielőbb valamilyen kapaszkodót, alternatív nyomvonalat találjanak.

Három pohár az asztalon

Kezdődött mindez szerda délután, a szlovák sajtó főszerkesztőinek és a Fico-Kaliňák-Tomáš trió közös találkozóján. A kormányfő itt említette meg először az egyébként kizárólag nyomozati anyagból (melyhez elvileg nem volna szabad, hogy hozzáférése legyen) származó értesülést, hogy más szál is lehet a történetben, és az áldozat ismerhette a gyilkost, ugyanis három poharat találtak a házban.

Reggelre meg is jelent a cseh aktualne.cz-n!! egy írás Radovan Brániktól arról, hogy nem Antonino Vadala lehet a forró nyom, hanem valami más, a Legfelsőbb Bírósághoz köthető korrupciós és iratmanipulációs ügyek.

Hírdetés

Mit ad isten, bizonyos médiumok azonnal címlapon hozták a sztorit, köztük a Hospodárske Noviny, a Penta tulajdonában levő Új Szó, és az egyes vélemények szerint csallóközi oligarcha-háttérrel rendelkező Paraméter.

Dezinformációs káosz

Az egész célja az volt, hogy információs káoszt teremtve alternatív indítékot és menekülési útvonalat kínáljanak a Kuciak cikkében szereplők számára.

Foglaljuk össze még egyszer röviden: Először Fico meglebegtette az egyéb lehetséges indítékot, majd a blogger zsoldosként legyártotta, Kaliňák és Bugár pedig azonnal tovább is adta. A belügyminiszter lemondás helyett a nyomozás során eddig elvégzett munkáról magyarázkodott, Bugár pedig miközben a parlamentben arról tárgyalt pártja elnökségével, kilépjenek-e vagy sem a koalícióból, közösségi oldalán a napközben az összes többi média által cáfolt, illetve dezinformációs hadjáratnak tartott Bránik írást népszerűsítette.

Az igazság érdekében, a gyilkosság felderítéséért küzdő sajtó persze igyekezett rámutatni a fenti anomáliákra. Maga Kuciak főszerkesztője, Bárdy cáfolta az aktualne.cz állítását, Kuciak kollégája, Dag Daniš egyenesen arra szólította fel az embereket, hogy ignorálják ezeket a „hibbant legendákat,“ élő hírfolyamunkban mi is megírtuk, majd két órára rá a DenníkN-en is megjelent egy „leleplező“ írás.

Čižnár – Gašpar ellentét

Amit tehát Fico-Kaliňák-Bugár és többek között a Hospodárske Noviny, magyar vonalon az Új Szó és a Paraméter terjesztett, azt a többi meghatározó médium (DenníkN, SME, aktuality.sk, RTVS, Körkép.sk, stb.) igyekezett kiszűrni és rámutatni a valószínűsíthető manipulációra.

Ehhez jön még hozzá a rendőrség és az ügyészség közt egyre nyilvánvalóbbá váló érdekellentét az ügy felgöngyölítésében. Míg Čižnár főügyész a pokol eljövetelét ígérte, amennyiben bebizonyosodik, hogy Kuciakot a munkája miatt ölték meg és felszólította a rendvédelmi szerveket a nyomozással kapcsolatos információk óvatos közlésére, addig Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány már a negyedik sajtótájékoztatójánál tart, az élen járva a fenti érdekkör által terjesztett dezinformációs hadjárat éltetésében.

Itt tartunk most, a negyedik napon, amikor a figyelmes szemlélő számára nyilvánvalóvá vált, ki hol helyezkedik el a történetben. Ki védi a maffia érdekeit, és ki keresi az igazságot.

A tét nagy: Andrej Kiska államfőnek igaza volt. Maffiaállamban élünk Szlovákiában. Legközelebb a pénteki tüntetésen tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Király Zsolt

Nyitókép: aktualne.centrum.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »