A madáretetés nem alapvető létszükséglet

A nálunk maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet.

Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak. Ha pedig az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, gond nélkül tovább repülnek. Ebből következően nem kell etetni a madarakat, viszont ha gyönyörködni szeretnénk bennük, nyugodtan táplálhatjuk őket, de csak úgy, hogy a mi szórakozásunk ne okozzon kárt nekik – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mely honlapján (mme.hu) számos videóval kiegészített összeállítást tesz közzé a téli madáretetésről.

Az egyesület igyekszik oszlatni azt a megcsontosodott tévhitet, miszerint a madarak etetése azok életben maradását szolgálja, s részletesen ismerteti, hogy mi mindennel okozhat kárt az ember, ha tudatlan és csak saját megnyugvását és gyönyörűségét tartja szem előtt.

Néhány alapvető tudnivaló az egyesület összeállításából:

Hírdetés

Madáreleségként bőven elegendő fekete napraforgót kitenni. A napraforgó mellett szóba jöhet a köles, valamint egyéb apró szemű mag, a nem sózott és nem pörkölt dió, mogyoró, pisztácia, bár ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, ezért inkább kiegészítőként tehetjük az etetőkbe.

Az olajos magvak mellett adható gyümölcs (alma és olyan szedhető bogyók, mint a vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa) és akár némi állati zsiradék, elsősorban kacsa-, liba- és sertésháj, faggyú vagy vaj. Szalonna csak akkor, ha nem sós!

Az etető madarai nem élelmiszerhulladék-meg­semmisítők! Ételmaradékot ne adjunk a madaraknak. Ugyanez vonatkozik a kenyérre, kenyérmorzsára, de a péksütemény, popcorn, csipsz és az ehhez hasonló „nassolnivalók” is kerülendők, ezek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása nemcsak káros, hanem kimondottan veszélyes a madarak számára.

Az etetés mellett itassunk is. A friss vízzel rendszeresen feltöltött itatók tavasszal, de főleg a nyári forróságban jó szolgálatot tesznek, az etetést azonban március végén fejezzük be. A költési időszakban, a fiókák kikelését követően ne etessük a madarakat, mivel ez a mageleséget megemészteni nem képes fiókák tömeges kínhalálát, éhen pusztulását okozza. (i.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »