A Luton futballistái az új idényben nem térdelnek le a meccsek előtt

A Luton futballistái az új idényben nem térdelnek le a meccsek előtt

Az angol másodosztályban szereplő Luton FC játékosai nem térdeltek le a szombati bajnoki rajton, és a jövőben sem fognak, mert szerintük nem ez a jó módszer harcolni a rasszizmus és a megkülönböztetés elleni harcban. Ugyanakkor a klub arra biztat mindenkit, hogy jelentse, ha nemkívánatos jelenségeket tapasztal a stadionban.

Örülhettek a Luton szurkolói: kedvenceik hazai pályán 3-0-ra nyertek a Peterborough ellen az angol másodosztály első fordulójában. Ha csak ezt nézzük, egy meccs volt ez a Championship huszonkét találkozójából, ám egy szempontból mégis különleges volt. A Luton futballistái ugyanis elszakadtak korunk egyik Angliára nagyon is jellemző divatjától, nem térdeltek le a kezdést jelző sípszó előtt, és ez a döntésük minden egyes mérkőzésükről szól.

Mint ismeretes, a világ több országában, így a britekben is elterjedt ez a szokás, amely a Black Lives Matter mozgalom melletti kiállás szimbóluma. A lutoniaknak úgy érzik, ez a gesztus alkalmas lehet politikai visszaélésekre, és a klub másként kíván harcolni minden fajta megkülönböztetés ellen. Azt írják, hogy a játékosok egységesen határoztak így, és a 2021–2022-es bajnoki évben biztosan nem ereszkednek féltérdre a pályán.

Hírdetés

„A csapat alaposan megvitatta a gesztus folytatásának előnyeit és hátrányait, és a játékosok közösen úgy érzik, azt a szándékukat, hogy ilyen látványos szimbólummal is kifejezzék elkötelezettségüket a rasszizmus, az egyenlőtlenség és az igazságtalanság elleni küzdelem mellett, sokan félreértelmezték, és politikai állásfoglalásként értékelték. Ezért nem szeretnék, hogy ez a gesztus negatív reakciók katalizátora lehessen, ezért helyette azt tervezik, hogy együtt állnak a középkörnél, és támogatják az összes többi csapatot, amely kitart a térdelés mellett.”

A Luton FC azt kéri a közleményben minden szurkolótól, hogy tartsa tiszteletben a saját csapatuk és az ellenfelek döntéseit is, és a klub továbbra is napirenden tartja a diszkrimináció elleni harcot. Arra biztat minden szurkolót, hogy legyenek figyelmesek egymással, és jelentsenek minden olyan jelenséget, amely ellentmond ennek a küzdelemnek, mert a labdarúgásban, illetve a társadalomban nincs helye az előítéleteknek, és a bajnokság rajtján közösen kell világossá tenni, hogy mindenki együtt áll ki a rasszizmus és a megkülönböztetés minden egyes formája ellen.

A klub a közlemény szerint arra törekszik, hogy az emberek olyan környezet kialakítására törekszik, „amelyben tiszteletben tartják a jogaikat, a méltóságukat és egyéni értéküket, ahol a megfélemlítés, az áldozattá válás, a zaklatás veszélye nélkül lehet dolgozni és a futballt élvezni. Végül a közleményből kiderül, már alkalmazást is fejlesztettek arra az esetre, ha valaki konkrét rasszista vagy megkülönböztető jelenségeket tapasztal a stadionban, de aki nem akarja letölteni, az a biztonsági személyzetnek is szólhat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »