„A lovagnak kardja van”

„A lovagnak kardja van”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Agócs Sándor költő, szerkesztő, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója 2020. október 22-én. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke nyújtotta át.

Semjén Zsolt és Agócs Sándor – Kép: Miniszterelnökség

Több évtizedes, igényes szerkesztői, illetve kiadói munkája, valamint a rendszerváltoztatást megelőző időben végzett szervező tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Áder János köztársasági elnöktől Agócs Sándor költő, szerkesztő, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója 2020. október 22-én. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke nyújtotta át. A kitüntetettet kérdezte a Gondola.

Semjén Zsolt és Agócs Sándor – Kép: Miniszterelnökség

– Igazgató úr, az Ön alakja ott szerepel a lakiteleki találkozók képalbumaiban. Akkor a pártállam gépezete ellen kellett a civil kurázsi. Ma az NGO-k terrorlegénységei ellen. Miért érezzük azt, hogy ez az utóbbi talán nem veszélyesebb, de sokkal visszataszítóbb?

– Nem tudom, hogy miért érzik sokan azt, hogy ez az utóbbi nem veszélyesebb, pedig szerintem sokkal veszélyesebb és sokkal visszataszítóbb is! Annak idején valóban kellett némi bátorság, féltünk is, hogy mi lesz, de itt ma már Európa haláltusája zajlik! Meglepő, hogy ezt a nyugat-európai vezetők még mindig nem vették észre. Minimum öt évük volt rá! Ez egyszerűen gyalázat! Mi már öt éve mondjuk, Európa ebbe fog belehalni! Nem hitték el! Nemrég olvastam: Franciaország ma már muszlim állam, a svédországi nagykövetük szerint. Németország nem sokkal van lemaradva, Nagy-Britannia, vagy csak inkább Anglia alig valamivel kullog mögöttük. Borzasztó, hogy mi lesz itt kb. húsz év múlva! Említettem, itt jelenleg Európa haláltusája zajlik és félelmetes, hogy Európa mostani vezetői mosolyogva rántják magukra (és kb. 500 millió európai emberre) a koporsófedelet… Ennek végkimenetelét azonban én már nem szeretném megélni, csak az utódainkat sajnálom…

Hírdetés

– Az Antológia Kiadó az országtörténések hallatlanul fontos dokumentumait teszi közkinccsé. Hogyan lehet megszőni azt a hálózatot, amely ezeket a könyveket eljuttatja a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig minden érdemes magyarhoz?

– Ezt a hálózatot szinte lehetetlen megszőni, hiszen a jelenlegi könyvkiadás mellett a magyarországi könyvterjesztés is lehetetlen helyzetben van már hosszú évek óta. Kínlódunk, szenvedünk, próbálkozunk. Hiába a kiáltozásunk, minden változatlan maradt. Én már sok évvel ezelőtt elmondtam, hogy vissza kellene állítani, újra létre kellene hozni az Állami Könyvterjesztő Vállalatot. Akkor minden új kötet az ország legeldugottabb szegletében is napok alatt elérhető lenne. Mint volt annak idején a nyolcvanas években…

Agócs Sándor a Balassi-karddal 2016-ban a Gellért szállóban, mellette Kiss-Rigó László püspök – balassi.eu

– A Lovagkereszt már elnevezésével is olyan értékrendet képvisel, amely ellen dollármilliárdokkal korrumpált propagandaközpontok hadakoznak. Mekkora erőt ad, hogy Ön a szellemi fölény oldalán küzd az alacsonyabb rendű indulatok ellen?

– Nem szellemi fölényben gondolkodom, de valóban rendkívül nagy erő ez az elismerés és rendkívül nagy megtiszteltetés! A közel hasonló rangú, más megnevezésű kitüntetések mellett a lovagkeresztnek különös, misztikus bája van, a megnevezése már önmagában tekintélyt parancsolóan hangzik, és ez engem nagyon meghatott. „A lovagnak kardja van – emlékeztetett erre pár napja Turczi István költő –, méghozzá Balassi-kardja…” – tette hozzá.

Agócs Sándor és Harada Kijomi japán műfordító a Gellért szállóban 2016-ban – balassi.eu

Amit négy éve, 2016-ban kaptam meg. Ezt nem sokan mondhatják el magukról! Így tehát különösen örülök ennek a kitüntetésnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »