A lokálpatrióták városa – Alapmű Beregszászról

Nem mindennapi könyv látott nemrég napvilágot a Kárpátaljai Spektrum sorozat legújabb köteteként. Szerzője ugyanis az a Dalmay Árpád, aki elkötelezett lokálpatriótaként az elmúlt évtizedekben a városban jelenleg található öt szobor, három emlékmű és hetven emléktábla jelentős része elkészíttetésének a kezdeményezője volt. A Beregszász – Erzsébet királyné városa című munka régi képeslapok, fényképek, korabeli újságok segítségével mutatja be a több mint 950 éves várost, és annak hányatott sorsát. Ily módon régi adósságot sikerült törlesztenie a szerzőnek, illetve a sorozatszerkesztő Kovács Sándornak, hisz hasonló kiadványok a megye más városairól – többek között Ungvárról és Munkácsról – már korábban megjelentek. 

Beregszász az emléktáblák városa, szokták mondogatni. de ez nem csupán azért van így, mert a szülővárosukat forrón szerető polgárok egy csoportja úgy érezte, hogy meg kell örökíteni azoknak az elődöknek az emlékét, akik sokszor erejükön felül teljesítve kimagaslóan sokat tettek a szülőhely gazdaságának, kultúrájának, közművelődésének felvirágoztatása, valamint az itt élő emberek egészségének megőrzése, nemzeti identitásuk erősítése érdekében.

Beregszász esetébe kellettek olyan mély hivatástudattal rendelkező emberek – tanárok, orvosok, építészek, képzőművészek, írók, zenészek, szőlészek stb. –, szakmájukat magas szinten gyakorló egyéniségek, akik méltóak az utókor emlékezetére. Nem véletlen, hogy a Vérke-parti városban, különösen a Trianon okozta trauma után növekedett meg a számuk.

Ők voltak azok, akik felismerték, hogy küldetést teljesítenek, hisz településük csak így maradhat meg a kárpátaljai magyarság kulturális központjának.

„Rendhagyó módon mutatom be a várost, felhasználva képeslapgyűjteményem, könyv- és irattáram egyes kincseit, archív felvételeit” – írja a szerző a könyv bevezetőjében. – „Könyvjegyekkel, emlékérmékkel, birtokomban lévő műalkotásokkal is igyekszem színesebbé tenni ezt a sajátos útikalauzt, bemutatok illusztrációként néhány egykori beregszászi újságot. Betekintést nyújtok az emlékművek, szobrok, emléktáblák létrejöttének, felavatásának kulisszatitkaiba, amelyekről mások keveset tudhatnak.” 

Hírdetés

Nos, éppen ezért is Beregszászról szóló alapműnek számít ez a kiadvány.

„Viharos századokat élt meg ez a város, amely mai lakosságának relatív magyar többségével Kárpátalja magyarságának földrajzi és szellemi központja” – olvasható a kötet hátsó borítóján. – „Hogy milyen jövő vár rá, azt csak az Isten tudja, de amíg nem hal el utcáin az őslakosság nyelve, addig bízhatunk és reménykedhetünk az elkövetkező szebb időkben. E remény jegyében született ez a könyv, azzal a kimondott céllal, hogy ne csupán városkalauz legyen az odalátogatók számára, hanem éltetője is az ott élő magyarok nemzeti identitástudatának, büszkeségének,

hisz gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkezik ez a több mint 950 éves település.” 

Közös óhajunkat fogalmazza meg a szerző, amikor azt írja: „S talán az ideköltözött más nemzetiségűek is méltányolják ezt a múltat, ami záloga lehet a békés együttélésnek, a kölcsönös toleranciának, egymás megbecsülésének, a remél további fejlődésnek. 

Eszenyi Gábor


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »