A logika hiánycikk

A logika hiánycikk

A világ közvéleményét újból elterelték arra a holtvágányra, aminek a neve: kinek van igaza? Ezt aztán a végtelenségig lehet csépelni és kiváló eszköz a figyelemelterelésre. Természetesen igaza mindig annak van, aki a legerősebb hatalmi és katonai pozíciókkal rendelkezik. Még akkor is neki van igaza, ha egyébként nem neki van igaza.

Az igazság ott van, hogy Szíriában hatalmas földgázkészletet fedeztek fel. Erre startol rá a világ és ennek kisajátítása megbillenthet érzékeny egyensúlyokat. Érdekelt ennek megszerzésében, Kína, Oroszország és természetesen az USA is. Mindnek meg van a maga holdudvara és mi a mindennapi közéletben csak a holdudvarok elvi igazságkeresésének konfliktusát láthatjuk. Ha holnap Bashar Assad azt mondaná, hogy nesztek, amerikaiak, itt van a gáz, akkor ő lenne a legdemokratikusabb elnök a világon és dicsfényben úszna.

Sajnos töredelmesen be kell vallanunk, hogy a kutyát sem érdekli hány gyermek és felnőtt halt meg a vegyi fegyver bevetésekor augusztus 21-én. A hatalmakat az érdekli, hogy ez miként használható fel érvként egy hatalmi átrendeződéshez. A legvalószínűbb forgatókönyv az lehetett, hogy a felkelők vetettek be vegyi fegyvert. Itt sok érv szól amellett, hogy tudatosan és sok amellett, hogy a barmok kezében elsült valami akaratlanul. Akármi is történt, a helyzet logikája azt diktálta, hogy egy olyan szituációt kellett kialakítani, ami a nyerésre álló kormányerők előrenyomulását visszaveti és külső katonai beavatkozást tesz szükségessé. A vegyi fegyver bevetése az a tényállás, amikor el kell szakadnia a cérnának és külső erők sem maradhatnak semlegesek. Mivel ez a legvalószínűbb változat, ez kap legkevesebb nyilvánosságot, hiszen ennek eltusolása áll a legerősebb résztvevő, az USA érdekében.

Az a variáció, miszerint Bashar Al-Assad elnök gyűlöli saját népét és ellenük vegyi fegyvert vet be, a logika alapján a leggyengébb, de mivel ennek kommunikációja áll a legerősebb érdekében, a világ ezt veszi be. Ilyen kommunikáció volt évekkel ezelőtt a terrorizmus elleni harc is, amiről kiderült, hogy az hirdette, aki a terrort létrehozta és fenntartja.

A fentiekben nem a Assad mellett emeltem szót, mert nem érdekem…

Hírdetés

Próbálom az egyszerű ember oldaláról láttatni a történéseket, aki minden oldalról csak a legrosszabbat éli meg és aki mellett senki sem érvel…

Most, hogy nem sikerült a közel-keletet iszlám szekták egymás közti vérfürdőjévé alakítani, mást kellet kitalálni.

Obama rohangál, támogatásokért kilincsel, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat ad. Végül fiai valamiféle internet bázisról egy joystick-kal eljátszák a csillagok háborúját egy előre leírt program alapján, melyben drónokat, robotokat vetnek be. Lesz csihipuhi, lesz vér, lesz tévedés, lesz polgári áldozat, lesz minden, csak logikailag érthető mozzanat nem lesz. A logika, ahogy az emberiességi faktor, a legerősebb térfélen sohasem játszik. Hogy is játszhatna egy több ezer éves tudomány egy pár száz éves kultúrában?

Meg ne kérdezze ezek után senki sem, kinek van igaza!

Orientalista.hu – Mihálffy Balázs


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »