A Liverpool kidobott egy izraeli szurkolót a csapat stadionjából

Szoboszlai Dominik klubja kidobott egy izraeli szurkolót a csapat stadionjából – panaszkodik a Neokohn a The Jewish Chronicle nyomán.

Mint írják, Elad Poterman november 30-án, az osztrák LASK elleni Európa Bajnokok Ligája-mérkőzésre magával vitte egy szintén Liverpool-szurkoló barátja, Omri Miran szabadon bocsátását követelő transzparenst. A 46 éves Mirant október 7-én ejtették túszul a Hamász terroristái Nahal Oz kibucban és azóta is Gázában tartják fogva.

A Jewish Chronicle birtokába jutott felvétel alapján látható, hogy a rendezők az Anfield stadion elhagyására szólítják fel Potermant. A szurkoló később azt mondta, hogy választhatott: vagy elhagyja a stadiont a transzparensével, vagy marad, de akkor átadja a transzparenst a szervezőknek. Az öntudatos zsidó szerint mindez "humanitárius ügy, nem politika", s miután ezt közölte a szervezőkkel, ám azok nem akartak vitázni vele, inkább elhagyta a létesítményt.

The moment Elad Poterman is confronted by a steward at Anfield last week after revealing his banner for Omri Miran pic.twitter.com/FQdSORHaya

— The Jewish Chronicle (@JewishChron) December 7, 2023

Poterman szerint az ügy "nevetséges", majd így folytatta: "Az eset itt egyszerűen arról szólt, hogy egy Liverpool-szurkolónak szüksége volt a szurkolók és a klub támogatására. Azt mondani, hogy Omrinak vissza kell térnie a családjához, nem politikai állásfoglalás, csupán emberség. Egy nyilatkozat a klubtól, hogy »Omri közénk tartozik, vissza akarjuk kapni«, sokat segítene, vagy hogy egy transzparenst ki kellene állítani az Anfieldre, amíg vissza nem jön” – presszionálta a klubot a zsidó.

Hírdetés

Poterman amúgy családjával együtt szintén "túlélő", ám most a jól bejáratott szó nem a holokausztot jelenti, hanem az október eleji eseményeket. A támadás idején ugyanis egy ilyen esetekre kialakított szobában tartózkodtak, miközben a története szerint "a terroristák próbálták rájuk törni az ajtót".

Megkérdezték tőle azt is, hogy a mini-holokauszttal felérő "kitiltás" ellenére is Liverpool-szurkoló marad-e: „Ha október 6. előtt kérdezték volna, igent mondtam volna, de most nem tudom. A klub egész ethosza az, hogy ‘You’ll Never Walk Alone’, de úgy tűnik, hogy most egészen biztosan nem ez a helyzet. Emlékezniük kellene a saját identitásukra. Fájdalmat és csalódást érzek” – nyilatkozta.

Hogy mégis milyen "saját identitásra" gondol, amely egy hasonló transzparens automatikus engedélyezését takarja, rejtély. A Liverpool pedig nem nyilatkozott az ügyben.

Poterman egyetlen kevés percig megízlelhette azt, amit a nacionalista szurkolótáborok évtizedek óta átélnek, vagyis a cenzúrát. Úgy látszik, ha a zsidókról van szó, nem ízlik neki.

(Neokohn nyomán Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »