A liberális dokumentumfilm

Követek több orosz bloggert is. Mindenfélét.

Egyik kedvencem egy Ilja Varlamov nevű építészmérnök, milliomos moszkvai üzletember. Politikailag teljesen a Navalnij-vonalhoz tartozik, bár hivatalosan nem része Navalnij mozgalmának. Azaz a tipikus Putyin-ellenes nyugatos liberális orosz ellenzéki. Moszkvában és Szentpéterváron ilyen a lakosság nagyjából 15-20 %-a, bár országosan alig 5 % az ilyen.

Szóval két okból érdemes őt követni:

  • tőle azonnal meg lehet tudni, éppen mit gondol a kicsiny orosz liberális értelmiség,
  • mivel nem profi politikus, szabadon beszél, nem taktikázik.

S persze a fő ok: pénzét utazásra költi, s számtalan helyről készített dokumentumfilmet. Oroszországban szinte minden számbavehető helyről, a volt szovjet térségből is, kivéve Türkmenisztánt, ahonnan kitiltották. De a világ sok országából is, pl. afrikai filmjei nagyon jól bemutatják a valóságot. Politikai kommentárjai jellemzően marhaságok, de azokat nem kell komolyan venni.

Szóval Varlamov amolyan hiperaktív Puzsér, mindenről van véleménye, mindenről készít videót, csak mivel sokszorosan gazdagabb Puzsérnél, nem csak szobában ülve készít anyagokat, hanem bárhová bármikor el tud utazni, így nézésre érdemes dolgokat mutat meg.

Néha teljesen politikai anyagot készít. Most Budapesttről tudósít:

Hírdetés

Oroszul van az egész anyag, de az automatikus angol feliratok nem rosszak.

Már az anyag címe is provokatív: “Magyarország: Putyin fő barátja Európában? Ukrajna, propaganda, korrupció és építészet“, alcíme: “Magyarország: a szovjet tankoktól Putyin támogatásáig“

Az anyag teljesen abszurd persze, ez éppen ugyanis nem utazási tematika, hanem tiszta politika.

Szinte hihetetlen, de tényleg minden budapesti interjúalanya egyetért vele! Az egyetlen politikus, akit megszólaltat egyébként Cseh Katalin, akit egyszer “az egyik ellenzéki párt elnökének”, másszor “az ellenzék vezérének” nevez.

A film teljesen az orosz liberális értelmiségnek készült. A következtetése ez:

  • nem igaz, hogy Magyarország támogatja Oroszországot,
  • a magyarok imádják az ukránokat, csak a kárpátaljai magyarok kapcsán vannak kis bajok,
  • Putyin-pártiság nem létezik az országban, Orbán is csak sötét üzleti okokból áll ki néha Putyin mellett,
  • Putyin propagandagépezete tehát hazudik Magyarországról.

Tulajdonképpen az egyetlen pozitívuma: nem törli a neki ellentmondó kommenteket. Ha magyar liberális blogger lenne, eleve letiltana minden kommentet. (Puzsér pl. árnyéktiltást alkalmaz hónapok óta velem szemben.)


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »