A libanoni elnök nem zárja ki a külső beavatkozás lehetőségét, emelkedett a halottak száma

A libanoni elnök nem zárja ki a külső beavatkozás lehetőségét, emelkedett a halottak száma

A libanoni hatóságok nem zárják ki, hogy külső beavatkozás okozta a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanást, de a baleset és a hanyagság lehetőségét is vizsgálják – mondta el Michel Aun libanoni elnök pénteken. Eközben 154-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A mintegy ötezer sérült ötöde kórházi ellátásra szorul, és 120 ember válságos állapotban van – írta Hamad Haszan libanoni egészségügyi miniszterre hivatkozva az NNA libanoni állami hírügynökség.

Az Egyesült Államok korábban közölte: nem zárja ki, hogy támadás miatt robbant be a kikötő egyik raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát. Izrael, amely több háborút vívott Libanonnal, szinte azonnal jelezte, hogy nincs köze a történtekhez.

Hírdetés

Eközben az ENSZ szakosított szervezetei vállvetve próbálnak segítséget nyújtani a pusztító erejű bejrúti robbanás áldozatainak, és a katasztrófa által még nehezebb helyzetbe került, amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi és élelmiszerellátási rendszernek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a robbanás következtében mintegy 500 ággyal szűkült a libanoni kórházak kapacitása, és megsemmisült több ezer védőfelszerelés, melyet a koronavírus-járvány megfékezésére használtak volna. Ennek pótlását segélyekből igyekszenek megoldani.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) liszttel és gabonával támogatja Libanont az élelmiszerhiány elkerülése érdekében. A robbanásban a közel-keleti ország központi gabonatárolója is megsemmisült.

A WFP genfi közleményében az írta: aggódik, hogy a robbanás és a bejrúti kikötőben keletkezett kár súlyosbítja az amúgy is ingatag élelmiszerbiztonsági helyzetet, amely tovább romlott a gazdasági válság és a koronavírus-járvány miatt. A szervezet élelmiszercsomagokat oszt szét családok ezrei között, és szükség esetén kész megszervezni az ellátási láncot, valamint logisztikai támogatással és szakértőkkel segíteni Libanont.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »