A lévai zsilipes bújtató csatorna

A lévai zsilipes  bújtató csatorna

2021. november 24-én, Léva néhai alpolgármesterének, Tolnai Csabának a kezdeményezésére információs táblát helyeztek el a mai napig műszaki csodának számító lévai zsilipes bújtató csatornánál. A táblán ugyan nem találunk magyar nyelvű szöveget, a QR-kód beolvasása után azonban magyarul is olvashatunk a csatorna történetéről.

A Lévát átszelő s azt éltető két patak, a Perec és a Podluzsánka emberemlékezet óta a környező mezők öntözésére szolgált; erejüket a helyi malmok energiaforrásaként is felhasználták. A későbbiekben a Perec vize a gényei állami birtok rizsföldjeinek öntözésére és a lévai halastavak feltöltésére is hasznosnak bizonyult – olvasható a myslovakia.sk magyar nyelven is elérhető honlapján.

A nyugodt folyású patakok tavaszra heves áradásokat hoztak magukkal, így a város lakói és a környékbeliek jelentős anyagi károkat szenvedtek.

Amint azt Vincze László helytörténész megfogalmazta, a Perec és a Podluzsánka medrének jelentősebb szabályozására azért csak a 19. században került sor, mert korábban a pénzügyi és a technológiai lehetőségek elégtelennek bizonyultak. 

– A Perec szabályozási munkálatait 1870-ben a lévai uradalom kezdeményezte. Ezekkel a módosításokkal a folyóágak rendszerét egyenletes áramlásúvá, szabályozott sodrásúvá alakították át. Ez leginkább a Schoeller-malom és a Liba-malom közötti részre vonatkozott. A Perec és a Podluzsánka teljes szabályozását Léva város magisztrátusa 1880-ban tűzte ki.

Hírdetés

A terv azonban nem valósult meg. 1885-ben Lovas Sándor a két kis folyó szétválasztását szorgalmazva új tervet dolgozott ki. A Léván alapított Podluzsánka és Szikince Patakszabályozó Társulatnak köszönhetően a lévai vár alatti folyamkereszteződésnél egy nem mindennapi, igényes műszaki szerkezetet, egy ún. zsilipes bújtató csatornát alakítottak ki.

A Perec vizét a Podluzsánka medre alá vezették, s 1910–1913 között a nevezett társulat a Podluzsánka és a Szikince partjait is rendbe hozta és megerősítette, de hidakat és egy zsilipet is épített Hontfüzesgyarmat kataszterében.

– Az 1911-ben megépített lévai zsilipes bújtató csatorna három, 1 méter átmérőjű öntöttvas csőből állt, amelyek biztosították a Perec vizének átfolyását. A csövek mindkét oldalon két, téglából és betonból épített tartályba torkollottak. A felső tározó az iszap felfogására is szolgált – foglalta össze Vincze László, aki arról is szót ejtett, hogy Adam Becker építésvezető közbenjárása révén, a Perec folyását a munkálatok idejére átmenetileg a Levatich család földjére, valamint a várkertbe irányították át. 

„A zsilipes bújtató csatorna jelenlegi gondnoka, a Garam és az Ipoly alsó folyásának lévai felügyelősége a jövőben fontolóra veszi a Perec-csatorna vizének átvezetését a Podluzsánkába, amivel megemelné a víz szintjét a Podluzsánka medrében, és megoldaná a minimális vízhozamot a nyári hónapokban. Ezzel megakadályoznák a Podluzsánka medrének begyepesedését, s egyben javítanák a folyó biodiverzitását is” – áll a myslovakia.sk honlapon.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/49. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »