A lengyelek is visszavonták a vétójukat

Lengyelország engedett a nyomásnak, hogy visszavonja azon csomaggal szembeni vétóját, amelynek része többek között a nagy multinacionális vállalatok számára kötelező minimális társaságiadó-kulcs, valamint az Ukrajnának nyújtott újabb, 18 milliárd eurós segély − írta meg diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico.

A csomag csökkentett formában tartalmazza a Magyarországnak szánt pénzeszközök befagyasztását a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt, valamint az ország járvány utáni kiadási tervének feltételes jóváhagyását, bizonyos reformokért cserébe.

Varsó a teljes csomagot a minimális adókulccsal kapcsolatos aggályok miatt blokkolta, amely része egy kétlépcsős globális megállapodásnak, melyet tavaly több mint 130 ország hagyott jóvá. Ennek másik része azt tartalmazza, hogy a vállalatoknak azon országokban kell adózniuk, ahol a nyereségüket megtermelik.

Hírdetés

Lengyelországnak az volt a problémája, hogy az adóegyezmény két pillérének párhuzamosan kellene haladnia. Lengyelország arra törekedett, hogy feldarabolják az aktákból álló csomagot, hogy így egyeseket − különösen az Ukrajnának nyújtott támogatást − elfogadhasson, míg a minimumadó megszavazását elhalaszthassa. A többi uniós vezető ezzel azonban nem értett egyet, így Lengyelország kénytelen volt engedni.

(Index)

Korábban írtuk: Borult a papírforma, ezúttal a lengyelek "ejtették túszul" az EU-t


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »