A lengyelek is megtapasztalhatják: Az USA mindent alárendel a zsidó érdekeknek

Óriási botrányt kavarnak Lengyelországban azok a kiszivárogtatott külügyminisztériumi dokumentumok, amelyekből kiderült, hogy a USA első emberei pillanatnyilag egyetlen lengyel vezetővel sem hajlandók találkozni. Az Egyesült Államok kormányának főleg azzal a törvénnyel van gondja, amely bűncselekménynek minősíti a „lengyel haláltáborok” kifejezést…

Lengyelországban napok óta másról sincs szó a médiában, mint a megromlott lengyel- amerikai kapcsolatokról. Az onet.pl hírportál nyilvánosságra hozott egy feljegyzést az USA és Lengyelország külügyminisztériumai közötti kommunikációból, amely szerint a lengyel belpolitika alakulása miatt rosszra fordultak a kapcsolatok a két ország között.

Az Egyesült Államok kormányának főleg azzal a törvénnyel van gondja, amely bűncselekménynek minősíti a „lengyel haláltáborok” kifejezést. Varsó indoklása szerint ez azt sugallja, hogy a lengyelek felelősek a náci haláltáborok működéséért, amelyek történetesen Lengyelország területén állítottak fel. Ezért csak a „lengyelországi haláltáborok” kifejezést fogadják el.

Rossz változás

Meglehetősen nagy fordulat ez a két ország viszonyában annak tükrében, hogy Donald Trump amerikai elnök első európai útja tavaly januári beiktatása után éppen Lengyelországba vezetett. Trump választási kampányában számított az Amerikában élő lengyelek szavazataira, ennek érdekében még a vízummentesség lehetősége is felvetődött a két ország kapcsolataiban. Ez utóbbiban a lengyelek nagyon reménykedtek – mostanáig hiába.

A viszony megromlása káros hatással lehet a két ország gazdasági kapcsolataira is. Károsan befolyásolhatja a hadiipari együttműködést vagy az amerikai lng-szállítások folytatódását a lengyel kikötőkbe. Mindkét terület azért fontos, mert Lengyelország tart az orosz fenyegetéstől és néhány éven belül búcsút akar inteni az orosz gázvásárlásoknak. Egyébként 2016-ban a Lengyelországba irányuló amerikai export értéke elérte a 3,66 milliárd dollárt, a lengyel import pedig az 5,97 milliárdot.

Hírdetés

Válaszra válasz

A hírportál kezébe került dokumentum gyakorlatilag egy ultimátumot tartalmaz az említett törvénnyel összefüggésben. Amíg Varsó nem változtat ezen a jogszabályon a lengyel vezetők nem találkozhatnak az amerikai elnökkel. A kormány azzal válaszolt a kiszivárogtatásra, hogy hazugsággal vádolta az onet.pl-t.

A portál azonban hozzájutott ahhoz a külügyminisztériumi belső feljegyzéshez is, amely szerint az „USA jelentőségére és országunk biztonságára való tekintettel elfogadhatatlan az a helyzet, amikor az államfő, vagy a miniszterelnök kapcsolatát a fő szövetségesükkel leblokkolják”. Ennek az állásfoglalásnak a szerzője Jan Parys, a külügyminiszter kabinetfőnöke.

Kellemetlen folytatás

Mivel az USA külügyi szóvivője sajtókonferenciáján azt állította, hogy ezek az információk hamisak, a szerkesztőség elhatározta, hogy nyilvánosságra hozza azt a feljegyzést, amelyet Parys írt. Az onet.pl. forrásai szerint Andrzej Duda lengyel államfőnek és Mazeusz Morawiecki kormányfőnek esélye sincs meglátogatni a Fehér Házat, ameddig azt a bizonyos törvényt a lengyel parlament meg nem változtatja. Mi több, még az USA alelnöke sem hajlandó velük találkozni.

Ezt az ultimátumot egy magas rangú amerikai hivatalnok közölte a lengyel diplomatákkal.. Ezután a találkozó után készült a lengyel nagykövetség február 20-i feljegyzése. A vihar kitörése után élénk kommunikáció folyt a külügyminisztériumban, ennek egyik eleme az, amit Jan Parys írt. A tárca álláspontja szerint a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása bűncselekmény, amiről értesítik az ügyészséget.

napi


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »