A lengyelek háborognak: a kormány elrendelte a vaddisznó-populáció 90%-nak kiirtását

A lengyelek háborognak: a kormány elrendelte a vaddisznó-populáció 90%-nak kiirtását

Nyitókép: SME/Ján Krošlák

Először több tízezer lengyel polgár tett ki vaddisznós profilképet a Facebookon, majd több ezren vonultak az utcákra tüntetni.

Annak ellenére, hogy a vaddisznók a lengyel vidékeken és városszéleken egyre több kárt csinálnak, a lengyelek többségét mégis felháborította, hogy szinte az egész vaddisznóállományt el akarják pusztítani.

A lengyel környezetvédelmi minisztérium állítólag így akarja megakadályozni a veszélyes afrikai sertéspesti elterjedését.

A populáció nagy részét elpusztítanák

Amennyiben a sertés megkapja a pestist, szinte biztos, hogy elpusztul. A ragályos betegség a gazdák egyik legnagyobb rémálma, ugyanis a betegséget nemcsak a tenyészsertések terjesztik, hanem a vaddisznók is.

2017-ben az afrikai sertéspestist a cseh gazdák is átélték, ahol a ragályos fertőzés a vaddisznókra is átterjedt. Manapság Lengyelország az az ország, ahol egyre nagyobb problémát okoznak a vadkanok.

A gazdák a sertéshús árának csökkenése mellett azokra a károkra is panaszkodnak, amelyeket a vaddisznók követnek el a mezőkön.

Hírdetés

A kormány ezért még decemberben jóváhagyta a vaddisznók tömeges kilövését. Az elkövetkezendő három hétvége során összesen 210 ezer vaddisznó élete vár kiontásra, ami azt jelenti, hogy a vaddisznó-populáció 90%-át ki akarják irtani.

A kormány ezen terve ellen tüntetéssorozat vette kezdetét Lengyelországban. A vaddisznók kiirtása ellen tiltakozó petíciót 130 ezer lengyel írta alá. Az emberek a parlament épülete előtt szólították fel a környezetvédelmi miniszter arra, hogy lépjen vissza a vaddisznók tömeges kilövését jóváhagyó tervétől.

A lengyel napilapok szerint egyes tüntetők hétvégenként az erdőkbe vonulnak, hogy így bonyolítsák a vadászok munkáját.

Végzetes következmények

A vaddisznók tömeges kilövése ellen egyes vadászegyesületek is felléptek.

– írta a Darzbor vadászegyesület.

A Genetikai és Biotechnológiai Intézet munkatársa, Robert Myslajek a Gazeta Wyborcz napilapnak azt nyilatkozta, hogy maga a kilövés is veszélyes lehet. „Nem a vaddisznók, hanem a vadászok hozhatják be a pestist“ – mondta.

Elmondása szerint a legfőbb veszélyt azt jelenti, hogy a pestis elterjed Lengyelország nyugati részére, a vadászat pedig kiterjeszti a vaddisznók migrációs útvonalait.

Sme.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »