A lengyelek felét zavarnák haza Nagy-Britanniából – de akkor ki fogja megfőzni majd az ebédjüket?

Aggályait fejezte ki hétfőn Lengyelország londoni nagykövetsége a közelmúltban Nagy-Britanniában a lengyel közösség iránt megnyilvánuló idegengyűlölet eseteinek kapcsán.

Ilyen tartalmú közlemény jelent meg a nap folyamán a követség hivatalos honlapján.

Sokkolnak és mély aggodalommal töltenek el bennünket az idegengyűlölet nemrég történt esetei, amelyek a lengyel közösség és Nagy-Britannia más, bevándorlók soraiból származó lakói ellen irányultak

Hírdetés

– derül ki a közleményből.

A követség értesülései szerint a két kirívó esetben, amelyek Cambridge-ben és Londonban történtek, a helyi rendőrség már vizsgálatot indított. „Felhívunk minden lengyel állampolgárt, aki idegengyűlölet áldozatává vált, illetve a szemtanúkat, hogy a helyi hatóságoknak jelentsék a hasonló incidenseket” – olvasható az iratban.

A varsói sajtó szerint vasárnap a lengyel kulturális központ londoni épületére olyan idegenellenes feliratokat helyeztek el, amelyek az Egyesült Királyságból történő távozásra szólították fel a lengyeleket. A londoni rendőrség az incidenst idegenellenes indíttatásúnak minősítette. A Cambridge-ben élő lengyeleknek pedig pénteken olyan szórólapokat osztottak, amelyeken a következő volt olvasható: „Kilépünk az Európai Unióból. Nem lesznek többé lengyel paraziták”.

Nagy-Britanniában különböző becslések szerint 800 ezer és egymillió közötti lengyel él. Ezeknek várhatóan körülbelül a fele lesz kénytelen elhagyni majd az Egyesült Királyságot, miután Nagy-Britannia kilép az unióból. A brit EU-tagságról múlt csütörtökön rendezett népszavazáson a résztvevők 52 százaléka az unióból történő kiválás, 48 százaléka a bennmaradás mellett döntött.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »