A lengyel példa mutatja, hogy néz ki egy valódi inflációellenes intézkedéscsomag

A lengyel példa mutatja, hogy néz ki egy valódi inflációellenes intézkedéscsomag

A szavazatok túlnyomó többségével megszavazta csütörtökön a lengyel szejm a második "inflációellenes pajzsnak" nevezett intézkedéscsomagot, amelynek keretében csökkentik, illetve felfüggesztik az üzemanyagok, az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját.

A keddi kormányülésen elfogadott, az alsóházi jóváhagyás után most a szenátus elé kerülő tervezet mellett a 460 fős szejmben 438 képviselő szavazott. Ellenszavazatot senki sem adott le, két honatya tartózkodott, 20-an nem voltak jelen.

Az intézkedéscsomag szerint februártól július végéig nullára csökken az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfája. Szintén hat hónapra szólóan lefaragják 8 százalékra az üzemanyagok áfáját, és 5 százalékra a távfűtés után kivetett áfát.

Hírdetés

Emellett július végéig meghosszabbítják a már január elejétől érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint az új csomag további mintegy 1,5 százalékponttal csökkentheti az inflációt, amely elemzések szerint az év közepén éri el 8 százalékos csúcsát.

Az intézkedések mintegy 11,6 milliárd zloty (910 milliárd forint) bevételkiesést jelenthetnek az állami költségvetés számára.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag és az új intézkedések összesen 15-20 milliárd zlotyval (1200 milliárd – 1600 milliárd forint) terhelhetik meg az idei büdzsét. Morawiecki kedden nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »