A lengyel miniszterelnök szörnyű jóslata: Európa új katonai konfliktus előtt áll

A lengyel miniszterelnök szörnyű jóslata: Európa új katonai konfliktus előtt áll

Donald Tusk lengyel miniszterelnök új háborús korszakra figyelmeztetett Európában, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója váltott ki.  

A háború már nem a múlt fogalma. Szó szerint bármilyen forgatókönyv lehetséges a kontinensen”

– vélekedett a Brüsszelben nagyon népszerű politikus.

Tusk szerint Oroszország több mint két évvel ezelőtti ukrajnai inváziója a háború új korszakát nyitotta meg Európában.

Tudom, hogy ez lesújtóan hangzik, különösen a fiatal generáció számára, de hozzá kell szoknunk, hogy egy új korszak kezdődött: a háború előtti időszak. Nem túlzok, ez napról napra világosabbá válik”

– mondta Tusk a Weltnek és más európai médiumoknak.

Nem akarok senkit sem megijeszteni, de a háború már nem a múlt fogalma. Ez a valóság, és több mint két évvel ezelőtt kezdődött”.

A legaggasztóbb az, hogy szó szerint bármilyen forgatókönyv lehetséges – mondta Tusk.

Hírdetés

Ilyen helyzetet 1945 óta nem láttunk. Abban az évben ért véget a második világháború a hitleri Németország kapitulációjával.”

Tusk ugyanakkor jelezte, hogy az európai mentalitás forradalmasítására törekszik. Már senki sem vitatja, hogy közösen kell megvédenünk magunkat.

Nézzük meg Németországot, ott nagy változás történt. A CDU és az SPD most azon verseng, hogy ki az ukránpártibb.”

Tekintettel Oroszország manővereire a migránsokkal kapcsolatban, az EU külső határainak erőteljesebb védelmére szólított fel:

Az Európai Unió egészének, mint erős szervezetnek mentálisan készen kell állnia arra, hogy harcoljon határaink és területünk biztonságáért”.

 A migránsok visszautasításáról közvetlenül a határon Tusk kifejtette:

Senki sem tud mindenkit külön-külön ellenőrizni, amikor Oroszország és Fehéroroszország egyszerre több ezer embert küld a határra. Ezt szándékosan és hidegvérrel teszik. Ha mi elbírunk ezer embert, ők tízezret küldenek, és így tovább”.

Az orosz és a fehérorosz kormány célja a destabilizáció.

Azt akarják, hogy eljussunk egy olyan pontra, ahol meg kell tagadnunk a saját jogainkat és értékeinket. Most az a fontos, hogy a lehető leghumánusabban cselekedjünk.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »