A lengyel külügy behívatja Németország varsói nagykövetét

A lengyel külügyminisztérium behívatja Németország varsói nagykövetét a német politikusok Lengyelországot bíráló kijelentései miatt.

Erről értesült vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. Lengyelországban az Európai Parlament elnökének vasárnapi interjúja váltott ki heves reakciókat.

A lengyel külügyi szóvivő, Artur Dmochowski arról értesítette a sajtót: a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által kezdeményezett találkozónak hétfőn lenne helye „a német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt”. A szóvivő nem részletezte, mely politikusok nyilatkozatairól van szó.

Az Európai Unió német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) lépéseit illetően. Utoljára Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap honlapján vasárnap közzétett interjúban elmondta: „a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az állam érdekét a győztes párt akaratának rendeljék alá”. Schulz a „Putyin-stílusú demokráciának”, az európai politika „veszélyes putyinizálásának” nevezte a PiS politikáját. Schulz legújabb nyilatkozatát több lengyel politikus botrányosnak minősítette.

Hírdetés

A PiS nevében megszólaló Ryszard Czarnecki, az EP elnökhelyettese elmondta: „ha valaki Putyin-hasonlatokat akar használni, tudnia kell, hogy Európában a leginkább Putyin-párti ország – Görögország mellett – éppen Németország”. Azt az energiát, melyet Schulz Lengyelország megtámadásában kifejt, inkább a német nőknek a muzulmán bevándorlóktól való megvédésébe kellene fektetnie – tette hozzá Czarnecki, utalva a több német városban a szilveszter éjszakáján történt szexuális támadásokra.

Marcin Kierwinski, aki az előző, a Polgári Platfom (PO) kabintejében a kormányfői hivatal államtitkára volt, a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a lengyel diplomáciának reagálnia kell a Schulz kijelentéséhez hasonló bírálatokra. Ugyanakkor – vélte Kierwinski – a bírálatokból a PiS politikusoknak is tanulságot kell levonniuk saját intézkedéseiket illetően.

Pawel Kukiz, a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz’15 mozgalom vezetője vasárnap a Facebook közösségi oldalon közölt bejegyzésében arra emlékeztetett: nagyapját a Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt területén létesített auschwitzi koncentrációs táborban gyilkolták meg. A politikus arra kérte az EP elnökét: „a demokráciára a saját hazájában tessék odafigyelni. Mert az a gyanúm: ha önöknél – ne adj Isten – egy újabb Hitler támad, követve az önök által betervezett néhány millió +bevándorlótól+, akkor az az SS ehhez képest üdvhadseregnek fog tűnni”.

A PiS-kormány intézkedései, mindenekelőtt az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatása, valamint a kezdődő közmédiareform a hazai ellenzék és az egyes uniós tisztségviselők éles bírálatait váltották ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »