A lengyel elnök megköszönte litván kollégájának a lengyelek számára kedvező nyelvtörvény aláírását

A lengyel elnök megköszönte litván kollégájának a lengyelek számára kedvező nyelvtörvény aláírását

Andrzej Duda lengyel elnök megköszönte litván hivatali kollégájának, Gitanas Nausedának, hogy aláírta kedden a nem litván nevek helyesírásáról szóló, részben a lengyel nyelvi szabályokra is tekintettel lévő törvényt.

Duda Twitter-bejegyzésében a lengyel-litván kapcsolatok számára jó irányú lépésnek nevezte Nauseda döntését. Közölte: telefonon felhívta a litván államfőt, és megköszönte a jogszabály elfogadását. A lengyel vezetéknevek helyesírása közel 30 éven keresztül vita tárgyát képezte a litván parlamentben és a két ország közötti kapcsolatokban – emlékeztet a lengyel sajtó.

Az eddigi szabályok szerint Litvániában a nem litván neveket a személyazonossági iratokban litván formában rögzítették.

Hírdetés

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az idegen vezetékneveket ne litván, hanem (egyebek között) lengyel kiejtés szerint írják. Használni lehet a lengyel ábécé betűjeleit, köztük a litván nyelv számára idegen kettős betűket.

Továbbra sem lehetséges azonban a diakritikus (a betűk fölé vagy alá helyezett) jelekkel ellátott, de nem litván betűk használata. A Litvániában élő lengyelek évek óta követelték, hogy személyazonossági irataikban eredeti, lengyel formában rögzítsék neveiket. A litván fél az anyanyelv tisztaságára hivatkozva ellenezte ezt.

Egyes esetekben a lengyelek egyéni úton, bírósági perek nyomán tudták érvényesíteni névírási követelményeiket.

A személynevek helyesírása mellett a lengyel-litván vita tárgya volt sokáig például a lengyel eredetű utcanevek átírása és a lengyel nyelvű oktatás is Litvániában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »