A leköszönő Merkel szerint tárgyalni kell a lengyel és magyar kormánnyal az uniós pénzek befagyasztása előtt

A leköszönő Merkel szerint tárgyalni kell a lengyel és magyar kormánnyal az uniós pénzek befagyasztása előtt

Angela Merkel leköszönő német kancellár pénteken arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elsietni a Magyarországra és Lengyelországra szánt EU-s források befagyasztását – írja a Politico nyomán a 24.hu. A német kancellár szerint mielőtt ez megtörténne, tárgyalni kell a lengyel és magyar kormánnyal.

“Azt hiszem, itt az ideje, hogy mélyen elbeszélgessünk a lengyel kormánnyal arról, hogy hogyan tudjuk megoldani a nehézségeinket. Nagy problémáink vannak, de azt tanácsolom, hogy tárgyalások útján oldjuk meg őket, és keressünk inkább kompromisszumokat”

– fogalmazott Merkel Brüsszelben.

Hírdetés

A leköszönő német kancellár egyúttal kritizálta az Európai Parlamentet, mert ott azzal fenyegettek, hogy jogi lépéseket tesznek az Európai Bizottsággal szemben, amiért az egyelőre nem hajlandó az EU-s források visszatartását a jogállami normákat nem teljesítő országokkal szemben.

A lengyel kormány kedden egyébként egy olyan alkotmánybírósági állásfoglalást fogadott el, amely kimondta, hogy a lengyel alkotmány elsőbbséget élvez egyes uniós jogszabályokkal szemben. Ez minden bizonnyal az Unióval szembeni jogállamiságról szóló harcában erősítheti Lengyelországot, miközben egyesek szerint a szóban forgó állásfoglalás megkérdőjelezi az Európai Uniót megalapozó szerződéseket.

Merkel szerint az Európai Unió jogállamisági mechanizmusának alkalmazása „nagy kompromisszumkészséget igényelt minden oldalról”. A kompromisszum része – hangsúlyozta –, hogy Lengyelországnak és Magyarországnak is joga van az Európai Unió Bíróságához fordulni, és kideríteni, hogy az irány, amit vettek összhangban van-e az európai joggal. A kancellár hangsúlyozta, hogy az uniós országoknak egységes állásponton kell maradniuk a nehéz kérdésekben, és emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyság unióból való kilépése „nagy szomorúság volt” számára.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »