A Lehman Brothers katasztrófáját idézi a kínai ingatlanvállalat brutális csődje

A Lehman Brothers katasztrófáját idézi a kínai ingatlanvállalat brutális csődje

Az amerikai Lehman Brothers befektetési bank hivatalos csődjétől számolják a 2008-as világválság kitörését. Kisebb kiadásban, de valami nagyon hasonló készül Kínában is, ahol a második legnagyobb ingatlanbefektetési vállalat, az Evergrande hamarosan bejelentheti fizetésképtelenségét és csődvédelmet kérhet. Irdatlan összegekről van szó egy olyan cég esetében, amely az ingatlanpiacon kívül is számos területen van jelen. Amikor egy ilyen vállalatról kiderül, hogy festékbeszállítóit is félig kész ingatlanokkal fizeti ki, az súlyos gondokat jelent. A szakértők szerint az Evergrande bedőlésének hullámai aligha fognak megállni a kínai államhatárnál.

A gazdasági szakértők szerint az összeomlás szélére sodródó vállalat lehet a legnagyobb próbatétel, amellyel a kínai pénzügyi rendszer az elmúlt évtizedekben valaha szembesült. A cég közvetlen adósságállománya 300 milliárd dollárt tesz ki, ami a kínai GDP 2 százaléka (ez a szlovák GDP több mint háromszorosa). Ezzel a vállalat a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője.

Bár nagy erőket mozgattak meg az Evergrandenál, hogy rendezni tudják tartozásaikat, végül is nem hivatalosan már jelezték, hogy a helyzet mindenképp fizetésképtelenséghez vezet.

Iszonyatos számok

Hónapok óta megállás nélkül zuhannak az Evergrande ingatlanértékesítései, és a trend az év végéig biztosan nem fog változni. A cég részvényárfolyama ezzel a párhuzamosan az év eleji értékének 20 százalékára olvadt le, a papírral többször beszüntették a kereskedést a kínai tőzsdéken.

A cég méretei miatt bedőlésének hullámai nem állnak majd meg a kínai határnál. Az Evergrande több mint 280 kínai városban rendelkezik 1300 ingatlanprojekttel, közvetve pedig további 2800 projekt kötődik hozzá. A cég hét részlege hét területen rendelkezik érdekeltségekkel, jelen van az elektromos autók piacán, az egészségügyi szolgáltatásokban, a fogyasztási cikkek kereskedelmében és a televíziógyártásban is. Sőt, vidámparkokat is fenntartanak.

Hírdetés

Közvetlenül 200 ezer munkahely kötődik a vállalathoz, de évente közvetve 3,8 millió állás függ a cég működésétől.

Ezt aligha tudják megfordítani

Jelenleg azonban ezek a számok inkább a kockázatokat, mintsem az eredményeket mutatják. Főleg, hogy az Evergrande több mint 2 milliárd dollárban bocsátott ki kötvényeket amerikai dollárban, eredetileg 10 százalékos hozam mellett. A kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, vagyis az Evergrande 10 százalékos kamatra vett fel pénzpiaci kölcsönt (nem számolva a kockázati felárt). A 10 százalékos kamat azonban a cég állapota miatt egyes kötvénycsomagoknál 580 százalékosra hízott.

Az első nagy megrázkódtatás a szakértők szerint csütörtökön esedékes. Az Evergrande a beszállítóit is ingatlanokkal fizette ki (már amelyik elfogadta ezt a fizetési módot), magyarul: nincs likviditása, készpénze, üresek a bankszámlái. Márpedig csütörtökön ki kellene fizetnie 83 millió dollárnyi kamatköltséget a kötvényeire. Ennek esélye minimális.

Ahogy annak is, hogy sikerül megállapodásra jutnia a beszállítóival. Hatalmas, 300 milliárd dolláros adóssága felett a következő 12 hónapban újabb 37,1 milliárd dollárnyi számlát kellene rendeznie beszállítóival. Még ha a végsőkig ki is tolja a fizetési határidőt, az összeg negyedét akkor is rendeznie kell.

A bankszektor biztosan megérzi az Evergrande vélhető összeomlását. Ráadásul, ahogy azt 2008-2009-ben láttuk, a kifizetetlen adósságok “fertőző” értékpapírok formájában szétterjedhetnek az egész ingatlanpiacon, ezért nem kizárt, hogy a világ gazdaságára is hatással lesznek a történések. Arról nem is beszélve, hogy tíz éven keresztül a kínai piac és fogyasztás tartotta a vízfelszín felett a globális gazdaságot. Az autóipari eladások már megtorpantak, egy újabb sokkhatás valójában megjósolhatatlan következményekkel járhat.

Körkép.sk, cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »