A legyilkolt palesztin gyerekek nevét felolvasni "politikailag ellentmondásos" – rádióreklámot tiltott be Izrael

A legyilkolt palesztin gyerekek nevét felolvasni "politikailag ellentmondásos" – rádióreklámot tiltott be Izrael

„Politikailag ellentmondásosnak” ítélte az izraeli médiahatóság (Israeli Broadcasting Authority – IBA) a B’Tselem humanitárius szervezet rádióreklámját, amelyben a Gázai övezetben 17 napja tartó fegyveres harc során elhunyt gyerekek nevét sorolják – írja a Guardian.

A B’Tselem a döntés miatt fellebbezést nyújtott be az izraeli legfelsőbb bírósághoz annak érdekében, hogy megszüntessék a tiltást.

A médiahatóság azzal okolta döntését, hogy a reklám üzenete „politikailag ellentmondásos”. A B’Tselem fellebbezésében azt a kérdést teszi fel, hogy pontosan mi ellentmondásos a reklámban. „Az, hogy a gyerekek már nincsenek életben? Az, hogy gyerekek? Az, hogy ez volt a nevük? Pont ezek azok a tények, amelyekre fel akartuk hívni a közvélemény figyelmét” – áll az iratban.

Hírdetés

Minden órában meggyilkolnak egy gyereket a Gázai övezetben

A humanitárius szervezet egy közleményt is kiadott, amelyben azt írják, Gázában 600-an haltak meg az elmúlt 17 nap során (péntek reggelig ez a szám 800-ra kúszott fel), ezek közül 150 gyerek. „De az áldozatok számának rövid említésén kívül az izraeli média semmilyen szinten nem dolgozza fel az eseményeket. Az IBA azt mondja, a gyerekek neve politikailag ellentmondásos, azonban egy ilyen határozat önmagában egy sokat sejtető állásfoglalás – azt sugallja, hogy a gázai civilek, köztük gyerekek által fizetett óriási veszteséget cenzúrázni kell” – áll a közleményben.

A segélyszervezetek szerint az elmúlt két napban átlagosan minden órában meghal egy gyerek a Gázai övezetben, és legalább 70 ezren kényszerültek arra, hogy szüleikkel együtt elhagyják otthonukat, emellett pedig a koraszülések száma is meredeken emelkedett az elmúlt rövid időszakban.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »