A legveszélyesebb 5-ös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán

A legveszélyesebb 5-ös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán

Ötös fokozatúra erősödött a Dorian hurrikán, amely várhatóan pusztító szelekkel és nagyon erős esőzésekkel sújtja a Bahama-szigeteket.

A rendkívül veszélyes vihar várhatóan vasárnap csap le a szigetlánc északnyugati részén, mielőtt az USA keleti partjára ér – közölte az amerikai hurrikánközpont (NHC).

A Bahamákon már pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. A vihardagály akár 4,6 méter is lehet – figyelmeztettek a hatóságok. A hatóságok lezárták távolabbi szigetek egyes repülőtereit, de a fő nemzetközi repülőtér vasárnap is fogad gépeket.

Hírdetés

A floridai Key Westen és környékén – az állam legdélibb területein – pénteken felszólították a turistákat, hogy – bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de – azonnal hagyják el a vidéket. Miután a Dorian végigsöpör a Bahama-szigeteken, várhatóan eléri az Egyesült Államok partjainál Floridát ám a vihar útja megváltozhat és egyes előrejelzések szerint a vihar várhatóan észak felé fog fordulni a part mentén. 

A Dorian az elmúlt évek egyik legerősebb vihara. A meteorológusok emlékeztetnek, a legutóbbi ötös kategóriába tartó Andrew hurrikán 65 embert ölt meg és 63 000 otthont pusztított el 1992-ben.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »