A legtöbben nem erre számítottak: az SNS beállt Pellegrini mögé

A legtöbben nem erre számítottak: az SNS beállt Pellegrini mögé

A kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt támogatni fogja Peter Pellegrini (HLAS) államfőjelöltet a második körben. Ez egyébként sokak számára meglepő fejlemény, tekintettel arra, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke elég keményen ekézte Pellegrinit a választások első köre előtt. Az SNS pálfordulása ugyanakkor furcsa, azonban szombat óta mégis ott lógott a levegőben: Danko Korčokot a legrosszabb forgatókönyvként emlegette – ezzel ágyazva meg mostani döntésének.

mondta Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője kedden.

Roman Michelko, az SNS parlamenti képviselője vasárnap egy politikai vitaműsorban még kritizálta Pellegrinit, mert szerinte a HLAS elnöke a koalíció védelme kapcsán „túlságosan lágy” álláspontot képvisel. Ugyanakkor azt kis kijelentette, „reméli, hogy lesz egy koalíciós tanácsi ülés, ahol Pellegrini egyértelműen vállalja, hogy megtartja a kormányt, kiáll a kormányprogram mellett, és nem fog lavírozni”.

Mára kiderült, hogy az SNS is lavírozik, és nem minden hátsószándék nélkül. Az államfőválasztási kampány legelején Andrej Danko nyíltan beszélt arról, hogy az SNS igényt tart néhány minisztériumra és a házelnöki posztra, ha Pellegrini bejut az elnöki palotába. Jelenleg a házelnöki posztot maga Pellegrini látja el, és egyes feltételezések szerint Dankoék legalább két, jelenleg a HLAS vezetése alatt álló szaktárcára is igényt tart (az egyik oktatási minisztérium).

Pellegrini hivatalosan örömét fejezte ki az SNS támogatása kapcsán.

Hírdetés

„Nagyra becsülöm az SNS választóit, akik a jelenlegi kormányt is támogatják, és úgy tekintenek a jelenlegi kabinetre, mint a nemzeti és állami érdekek védelmezőjére”

mondta Pellegrini kedden, immáron határozottan nemzeti-szuverenista retorikát folytatva. Szüksége is lesz rá.

Az elnökválasztások első fordulóját ugyanis Ivan Korčok nyerte meg, a legnagyobb meglepetés pedig az volt, hogy Korčok és Pellegrini között 5 százalékos különbség volt. A kormány elnökjelöltje csak akkor tud győzni a második körben, ha a Korčokkal szemben induló jelöltek szavazóinak támogatását is megszerzi – különösen az SNS által támogatott Štefan Harabinét.

Ha Pellegrini nem tudja mozgósítani a nemzeti-szuverenista szavazókat, akkor elveszítheti a választásokat. Az első körben ugyanis egyértelmű vált, hogy Korčok rendkívül jól mobilizálta saját híveit.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »