A légszennyezés az új cigaretta

A légszennyezés az új cigaretta – figyelmeztetett Tedros Adhanom, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója – olvasható a Guardian oldalán.

A légszennyezés már elérte azt a szintet, hogy már csak a levegővétel következményei miatt hétmillió ember hal meg évente, és milliárdok szenvednek egészségkárosodás miatt. A valós szám azonban ennél is magasabb lehet, mert csak a teljesen egyértelmű szív- és tüdőbetegségeket számolták ide.

A Föld lakosságának 90 százalékát érinti a légszennyezés veszélye, ezért a politikus szerint az emberiségnek össze kell fognia, hogy javítson a helyzeten.

Hírdetés

„A világ mostanra egy nagy dohányzósarokká változott, és ugyanaz lesz a hatása az emberekre, mint a cigarettának. A gazdagok és a szegények nem ússzák meg a hatásokat. Ezt vehetjük egy csendes segélykiáltásnak tőlem” – mondta Adhanom.

Évente hétmillió ember hal meg pusztán amiatt, hogy lélegzik, és további több milliárdan vagyunk kitéve a levegőben lévő méreganyagok káros hatásainak.

A Guardian térképén jól látható, hogy hol a legveszélyesebb élni: Kína keleti és India északi részén egészen tragikus a helyzet, de a légszennyezés senkit nem kerül el.


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »