A legmegrázóbb kép: Kobaniba szállították a kisfiú holttestét

A legmegrázóbb kép: Kobaniba szállították a kisfiú holttestét

A szíriai Kobaniba szállították annak a kisfiúnak a holttestét, aki a napokban fulladt meg testvérével és édesanyjával együtt, miközben megpróbáltak átkelni a tengeren Görögországba. A halott gyermek fotója bejárta a világsajtót, a menekültválság egyik szimbóluma lett. A tragédia ellenére továbbra is nagyon sokan vállalják az életveszélyes tengeri utat, hogy elmeneküljenek a szíriai háború elől.

A menekültválság egyik legmegrázóbb képe: egy szíriai kisgyermek holttestét mossák a hullámok a törökországi Bodrum tengerpartján. A kisfiú testvérével és édesanyjával együtt próbált eljutni egy csónakon a görög szigetekre, amely felborult. Mindannyian vízbe fulladtak. A fotó azóta bejárta a világsajtót, számos brit lap a címlapjára emelte. A tragédia láttán a szigetországban is egyre többen követelik, hogy Nagy-Britannia fogadjon be még több menekültet.

„Nagy-Britannia a világ második legnagyobb donora a szíriaiakat befogadó menekülttáboroknak. Több ezer szíriai menekültet fogadunk be, és ezt a gyakorlatot folytatni fogjuk. De a probléma megoldása nem ez. Átfogó megoldásra van szükség: új kormányra Líbiában, illetve a szíriai problémák kezelésére. Szerintem ezekért a szörnyű képekért Aszad szíriai elnök, az Iszlám Állam hóhérai és az embercsempész bandák a leginkább felelősek” – mondta David Cameron brit miniszterelnök.

Hírdetés

A kisfiú családja Damaszkuszból Aleppóba, majd Kobaniba menekült a polgárháború elől. Miután az Iszlám Állam Kobanit is elkezdte támadni, onnan is kénytelenek voltak elmenekülni. Kanadába szerettek volna eljutni, ahol egyik rokonuk élt. „Tegnap a feleségemmel megnéztük ezeket a felvételeket Ajlanról, a kisfiúról, és először a saját kisfiúnk, Ben jutott eszünkbe, amikor ennyi idős volt. Azt hiszem, könnyes lesz mindenkinek a szeme, minden szülőnek ez a reakciója, ez szörnyű tragédia.  De el kell mondanom azt is, hogy voltam a jordániai és az iraki menekülttáborokban, ahol több tízezer ember van kétségbeejtő helyzetben, máshol pedig több millió ember van ugyanilyen körülmények között” – fogalmazott Stephen Harper kanadai miniszterelnök.

A sorozatos tragédiák ellenére továbbra is tömegek vállalják az életveszélyes utat a tengeren Törökországból Görögországba. Akiknek sikerült eljutniuk a görög szigetekre, a görög állam által bérelt hajtók szállítják tovább a szárazföldre.

Szíriában 2011 tavaszán robbant ki polgárháború az Oroszország és Irán által támogatott kormányerők, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei által támogatott lázadók között. A harcoknak több mint kétszázezer civil áldozata van, több millióan elmenekültek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »