A legközelebbi embereitől is két lépés távolságot tart. De vajon kik tartoznak Putyin szűk bizalmi körébe?

A legközelebbi embereitől is két lépés távolságot tart. De vajon kik tartoznak Putyin szűk bizalmi körébe?

Nyitókép: SITA/AP

Szergej Sojgu évek óta Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett áll. Már 2014-ben védelmi miniszterként felügyelte a Krím villámgyors megszállását, illetve az orosz katonai hírszerzés (GRU) vrběticei (Csehország) és salisburyi (Anglia) akcióját. Az ukrajnai invázió megkezdése után készült felvételeken most is ott van Putyin oldalán, ám az orosz elnök az alattvalóitól is távolságot tart, és csak az asztal végéből tárgyal velük – írja a SME. 

Sogju, az ideológus

Annak ellenére, hogy az orosz hadsereg nem olyan gyorsasággal tud előrehaladni, mint ahogyan a vezetőség várta, továbbra is érvényes, hogy Sojgu még mindig a jelenlegi Oroszország egyik legbefolyásosabb hangja – állítja a BBC-nak Andrej Soldatov, az orosz biztonsági egységek szakembere.

„Sojgu nemcsak a hadseregért felelős, de részben az ideológiáért is. Oroszországban az ideológia elsősorban a történelemről szól és ő az, aki a narratívát irányítja“

– mondja Soldatov.

A jelenlegi védelmi minisztert gyakran emlegetik a 69 éves Putyin utódjaként. Kevese azon politikusoknak, akik már a múlt század 90-es éveiben befolyást építettek ki Borisz Jelcin idején, és ezt a befolyást Putyin hatalomra lépése után is meg tudta tartani.

„Tökéletes kaméleon“ – mondta Sojguról Szergej Konvisz, a szibériai Tuva régió politikusa, ahonnan Sojgu is származik. Elmondása szerint Sojgu képes arra, hogy éppen akkor „változtasson színt“, amikor az adott vezetőnek kell megfelelnie.

Ennek köszönhetően a 90-es években a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén állt, ami lényegében állam volt az államban. 350 ezer embert alkalmaz és saját speciális egysége van. Sojgu személyesen járt a balesetek, katasztrófák helyszínére, így az orosz nyilvánosság körében sikerült pozitív képet kialakítania magáról.

Geraszimov és a doktrínája

Hírdetés

Sojgu mellett a felvételen az a férfi ül, akit a hűséges társának tartanak. Amíg Sojgu a funkciójában lesz, addig Valerij Geraszimov lesz az orosz hadsereg vezérkarának főnöke.

Geraszimov még a szovjet hadseregben szolgált, konkrétan a gépesített egységeknél. 1999 és 2009 között, a második csecsen háború idején az orosz erők egyik legmagasabb beosztású parancsnoka volt. 2014-ben az ukrajnai bevetést vezette, utána a szíriai műveletet, most pedig ismét Ukrajna megtámadását felügyeli.

2013-ban világszerte azzal a beszédével vált híressé, amikor azt mondta: „a háború és a béke közötti határ egyre jobban összemosódik“ és „a stratégiai célok elérésének nem katonai módjai egyre fontosabbá válnak“.

Nyugaton egyre több szó esett Geraszimov hibrid háborús doktrínájáról, vagyis az álhírek terjesztésének módszereiről és a választásokba való beavatkozásba a saját célok elérése érdekében.

Egyes hírek szerint Geraszimov kezdi elveszíteni a befolyását, mivel nem sikerült térdre kényszerítenie Ukrajnát, ehelyett egyre több hír lát napvilágot a gyenge harci kedvről, káosztról, két tábornok elvesztéséről és több mint 12 ezer orosz katona elvesztéséről.

Nyikolaj Patrusev, a héja

Putyin legszűkebb körének harmadik legbefolyásosabb embere nem más, mint Nyikolaj Patrusev, aki már a múlt század 70-es éveiben is Putyin mellett állt, amikor még Leningrádban (ma Szentpétervár) ténykedett. Patrusev jelenleg a Biztonsági Tanács titkára, ahol kulcsfontosságú döntések születnek.

 „Patrusev a legnagyobb héja, aki már évek óta azt hiszi, a Nyugat célja Oroszország szétrombolása“

– idézi a BBC Ben Noble orosz politikai szakértőt, a londoni University College oktatóját.

Patrusev Putyinnal együtt dolgozott a KGB-nél, majd 1999-ben az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) élén váltotta őt.

Noble szerint nagyon nagy szava van, és sikerült Putyin gondolkodását az extrém állásfoglalás irányába terelni.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »