A leggyakoribb nyári kockázatok

A leggyakoribb nyári kockázatok

Óvatosságból soha nem elég. Mit tehetünk, hogy a szabadságunk napjait ne tegyék tönkre az egészségügyi problémák? Mutatjuk a leggyakoribb nyári kockázatokat.

Napszúrás

Ha egész nap a napon fekszünk, testünk túlmelegedhet, ami nemcsak azzal jár, hogy a bőrünk leég, hanem egyéb kockázatokat is rejt. Főleg a gyerekek és az idősek vannak kitéve nagyobb veszélynek. A napszúrás tünetei: hányinger, hányás, fejfájás, gyengeség, zavartság, gyors pulzus, szaggatott légzés.

Megelőzés

Viseljünk vászonsapkát vagy sálat, szalmakalapot, igyunk sok vizet, és délben ne üljünk ki a napra.

Szemkárosodás

Az UV-sugárzás részben átjut a retináig, és tartósan károsíthatja. Nyáron különösen veszélyes a víz közelében és olyan hegyekben, ahol vékony a levegő. A víz mintegy 20 százalékos, a homok 10 százalékos UV-sugárzást tükröz.

Megelőzés

Százszázalékos UV-védelmet nyújtanak a szaküzletben vásárolt napszemüvegek. A láthatatlan UV-sugárzás mellett védenek a látható erős fénytől is. A napsütötte tájon a látvány kellemesebb lesz, ráadásul a napszemüveg sérülések, rovarok ellen is véd.

Kiszáradás

Amikor a testben a víz 2 százalékkal csökken, a fizikai teljesítmény akár ötödére csökken, ami túrázás közben veszélyes lehet. A test ötszázalékos kiszáradása miatt elveszthetjük az eszméletünket. Ez nagyobb magasságokban is megtörténhet, ahol a szervezetünk több vizet igényel.

Megelőzés

Mindig tartson magánál egy üveg tiszta vizet. Minél többet izzadunk, annál többet kell innunk, de gyakran és kisebb adagokat. Ügyeljünk olyan intő jelekre, mint a szomjúság, a fejfájás, a száj és az ajkak kiszáradása, a fáradtság, a rossz közérzet, a szédülés, a görcsök vagy a hasi fájdalom.

Hideg italok, helyiségek

A hideg italok és a fagylalt a nyári melegben, hirtelen hőmérsékletváltozások a kültér és a légkondicionált helyiségek között, sőt a ventilátorok is okozhatnak nyáron felső légúti betegségeket.

Hírdetés

Megelőzés

Igyunk langyos gyógynövény-, gyümölcs- vagy zöld teát, este fogyasszunk fagylaltot. Ha szállodában vagy a vendégházban légkondicionáló van, kérjük meg a személyzetet, állítsák alacsonyabb szintre.

Húgyhólyaggyulladás

Aki szeret mezítláb járni, hideg falra ülni, vagy nedves fürdőruhában leülni egy büfében, azt húgyhólyaggyulladás fenyegeti, melynek tünetei: gyakori vizelés, égető vagy szúró érzés vizeléskor.

Megelőzés

Ne járjunk mezítláb hideg kövön, csempén, fürdés után vegyünk fel száraz fürdőruhát.

Gyomorrontás

A melegben az étel gyorsan romlik, ezért fokozott az emésztési problémák kockázata. A piszkos kéz és a szennyezett víz szintén fertőzés forrása lehet.

Megelőzés

Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Ellenőrizzük az étel szavatosságát. Alaposan megfőzött, megsütött húst fogyasszunk. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a csapvíz nem szennyezett, igyunk inkább palackozott vizet. Inkább jégkrémet vegyünk, ne tölcséres fagylaltot.

Csípés

A rovar- vagy hüllőcsípések a legnagyobb a kockázata kirándulásokon – erdőben, réten, hegyoldalon és a víz mellett.

Megelőzés

Riasztószerekkel óvjuk magunkat a rovaroktól. Kirándulásra mindig vigyünk magunkkal viszketésgátló, hűsítő hatású gélt vagy kenőcsöt. Aki allergiás a rovarokra, sokkellenes csomagot is csomagoljon az útra, ezt allergológus vagy bőrgyógyász írja fel. Olyan helyekre, ahol kígyók fordulhatnak elő, egész cipőben és fel hosszúnadrágban menjünk. Ne üljünk a sziklákra.

Sérülések

A megrándult boka vagy a sérült térd gyakran szakszerű kezelést igényel, néha megváltoztatja a terveinket is. A horzsolások tetanuszveszélyt jelentenek, ha a Clostridium tetani bejut a sebbe. Általában a talajban és a porban található meg, a sebben neurotoxint képez, anélkül, hogy oxigénhez jutna, ami halálos veszélyt jelent az idegrendszerre.

Megelőzés

Járjunk óvatosan ott, ahol csúszásveszély van – a medencék mellett, hegyi túrákon viseljünk túracipőt. Ha öt évnél régebben kapott tetanuszoltást, mielőtt nyaralni, kirándulni indul, oltassa be magát.

(zena.pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »