A legfrissebb információk és fontos részletek Suhajda Szilárd kimentéséről

A legfrissebb információk és fontos részletek Suhajda Szilárd kimentéséről

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók – írták pénteken éjjel a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat.

Köztük van a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot.

Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak,

a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény

Hírdetés

és mivel a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnénk közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, lényegi információkkal még előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudunk szolgálni – írják a bejegyzésben.

Kiemelik, hogy az expedícióval kapcsolatos bármilyen információ hiteles forrása kizárólag az, amelyet Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a hivatalos sajtóközleményekben, itt a Hóhatárban, valamint az expedíció hazai háttércsapata által adott interjúkban publikálnak.

A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is.

A „hasznosak” egyike, amelyet az oldal is megosztott, az Index cikke. Ebben Koncz Ákos, az első magyar egy nyolcezres hegyen (Cso-Oju 8201 m), a Megszállottak Klubjának elnöke (2008–2022) magyarázza el, hogy mi hajtja a hegymászókat. A többi között azt írja: már-már kegyetlen szavak, de

„semmilyen ár nem túl magas a Mount Everest megmászásárt”.

Ez a Mount Everestet 70 éve történt első megmászásakor mondta az akkori expedíció vezetője, John Hunt ezredes.

Nyitókép: Unsplash.com

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »