A legelterjedtebb babonák a világon: ön is hisz valamelyikben?

A legelterjedtebb babonák a világon: ön is hisz valamelyikben?

A legelterjedtebb babonák a világon: ön is hisz valamelyikben? Mislay Edit2024. 10. 28., h – 16:38

Ön is babonás? Gondolkodott már azon, hogy egyesek miért nem hajlandók létra alatt átmenni, vagy miért nem nyitják ki soha az esernyőt a lakásukban? Íme, ezek a legelterjedtebb babonák a világon.

Ne tegye a kalapját az ágyra

Sok kultúrában úgy tartják, hogy a kalap az ágyon balszerencsét hoz. A babona pontos eredete nem tisztázott, több elmélet is létezik. Egyes kultúrákban az emberek úgy hitték, a gonosz szellemek a hajban laknak, és ha a kalapot az ágyra tesszük, átköltöznek oda, ahol alszunk. Egyes zsidó családokban úgy hitték, hogy az ágyon lévő kalap egy családtag halálát jövendöli. Valójában az ágy sokakat a koporsóra emlékeztet, és egykoron, amikor egy katona meghalt, a ruháit és felszerelését a tisztelet jeleként a koporsóra helyezték.

A szerencsétlen 13-as szám

Miért szerencsétlen a 13-as szám számos kultúrában? A triszkaidekafóbia néven ismert babona az ősi északi mitológiában gyökerezhet. A tizenkét isten épp vacsorázott, amikor a hívatlan Loki isten tizenharmadikként érkezett a Valhallába, felborítva az egyensúlyt és hatalmas káoszt okozva. Azóta a 13-as szám a szerencsétlenség előhírnöke. A tizenhármas számtól való félelem azonban túlmutat a mitológián. Egyesek szerint a Bibliából ered, mivel Iskarióti Júdás, Jézus árulója volt a tizenharmadik személy, aki az utolsó vacsorán részt vett. Még rosszabb a helyzet, ha tizenharmadika péntekre esik. Egyes kultúrákban a péntek hagyományosan szerencsétlen napnak számít, mert a keresztény tanítás szerint Jézust pénteken feszítették keresztre.

Hírdetés

Ne törje össze a tükröt

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint tükröt összetörni hétévnyi balszerencsét hoz. De miért hét, és nem öt vagy tíz? A babona az ókori rómaiaktól származik, akik hittek abban, hogy az élet hétévente megújul. Ezért amikor valaki összetör egy tükröt, nemcsak az üveget töri össze, hanem hét évet az életéből. Az ókori Rómában a tükröket gyakran ezüstből készítették, ezért értékes és mágikus tárgyaknak számítottak. A tükör összetörése állítólag nemcsak a tükörképet, hanem a lelket is károsítja.

Ne nyisson ki esernyőt beltérben

Ha kint esik az eső, az első dolog, amit hazatérve teszünk, hogy kinyitjuk az esernyőt, hogy megszáradjon. Egyesek szerint azonban beltérben nem ajánlott az esernyőt kinyitni. Egyes történészek ezt a hiedelmet az ókori egyiptomi időkre vezetik vissza, és a fáraók napernyőivel kapcsolják össze. A gombnyomásra kinyitható esernyők a viktoriánus korszak találmányai. Kezdetben a szerkezetük fémből készült, és ha az esernyő hirtelen kinyílt, súlyos sérüléseket okozhatott.

Fekete macska

Az ókori egyiptomiak imádták a macskákat, és mindig is szent állatnak tartották őket. A későbbi korokban azonban kialakult egy babona, miszerint ha egy fekete macska keresztezi az utunkat, balszerencse vár ránk. Van olyan variáció is, amely szerint csak akkor járunk balszerencsével, ha egy macska balról jobbra keresztezi az utunkat. De nyugodtak lehetünk, nem vagyunk veszélyben. Az egész a boszorkányüldözések idején kezdődött, mert a boszorkányokról azt tartották, hogy képesek kommunikálni az állatokkal, és a szolgáikká tenni őket. A fekete macska ráadásul nem is szolga volt, hanem állítólag az ördög reinkarnációja. Tehát ha keresztezte valakinek az útját, az azt jelentette, hogy maga az ördög figyeli az illetőt.

(magazin.pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »