A "láthatatlan tyúk" lett az év madara

Az arasznyi, tyúkszerű megjelenésű kis harist nem sokan ismerik, pedig az AKG programban is olvashatunk róla… A hatalmas darvakkal és túzokokkal rokonságban álló haris az üde rétek rejtett életmódot folytató madara.

A 2016-os védelmi évnek köszönhetően élőhelyeinek, a klímaváltozás által Magyarországon a legveszélyeztetettebbek közé tartozó nedves kaszálóknak a megőrzésére tudnak koncentrálni a szakemberek – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Hírdetés

Közép és hosszú távon valószínűleg egyre jelentősebb kihívás a fajnak a klímaváltozással együtt járó szárazodás, az üde rétek területi kiterjedésének csökkenése. Jelentősek a vonulási veszteségek is, csak Egyiptomban évi 9-14 ezer harist lőnek le és ejtenek hálóval csapdába. Az intenzív, nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat tájformáló, élőhely-átalakító hatása alapvetően befolyásolja a faj megtelepedési esélyeit, költési sikerét. Az üde, nedves rétek feltörése, leszárítása, kisebb mértékben ezek ipari vagy lakossági célú beépítése teljesen felszámolhatja a faj fészkelőhelyeit.

A haris védelme szempontjából az egyik legfontosabb meghatározó tényező a természetkímélő gazdálkodás előtérbe helyezése, jellegzetes élőhelyeinek, az üde kaszálóréteknek, nedves gyepeknek a megőrzése lehet. Fontos, hogy döntéshozók prioritásként kezeljék ezt, az agrárgazdálkodók pedig tisztában legyenek és válasszák a 2016-tól újra elinduló agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program vonatkozó intézkedéseit, és betartsák az abban foglalt, a biológiai sokféleség megóvását, növelését támogató módszereket – olvasható a közleményben.

A harisvédelmi év egyik legérdekesebb tevékenysége a fajt bemutató tavaszi-nyári lakossági akció lesz. A sűrű és magas fűben bujkáló, egyébként „láthatatlan” harisokat messze hangzó kettős hangjuk alapján jól be lehet határolni. Ezért május-júniusban országszerte szerveznek majd olyan esti-kora éjszakai haris-túrákat, ahol az MME szakembereivel nem csak kényelmes sétát lehet tenni a faj élőhelyein, de egy-egy madár befogásával is megpróbálkoznak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »