A lány, aki hazakísér a diszkóból

A lány, aki hazakísér a diszkóból

Megnyerte első mérkőzését Baráth Szidónia, a komáromi Wolf Fight Club első női versenyzője.

Farkas Péter, a WFC MMA klub vezetője egy korábbi, lapunknak adott interjújában már jelezte, Komáromban a hölgyek körében is nagy az érdeklődés a kevert harcművészet iránt. Eredetileg egy női önvédelmi csoportot indított, azonban akadtak hölgyek, akiknek ez a közeg annyira megtetszett, hogy többet akartak.

Vannak olyan lányok, akik már a ketrecben látják magukat, ez a haladó, a C csoport. Az egyéni felkészítés mellett ők már a könnyebb súlycsoportú fiúkkal közösen edzenek, és már végig bírják dolgozni a versenyző férfiak edzését, ami nagy szó, mert itt az edzések nagyon kemények.

Csak a kemény munkában hiszek, nemcsak a teremben, hanem az élet minden területén. A jövőben közülük versenyzők is kikerülhetnek” – mondta márciusban az edző. A teljes beszélgetést itt olvashatják el.

A klubnak már korábban is voltak női sportolói, például Varga Katalin, ő azonban a jiu-jitsu felé orientálódott, MMA-bírói képesítést szerzett, és azóta ebben a pozíciójában látszik kiteljesedni. Egyelőre pontozóbíróként gyűjti a tapasztalatokat, ám, ha eljön az idő, beállna a ketrecbe is.

A 27 éves, komáromi Baráth Szidónia is az említett, női önvédelmi csoportot kezdte látogatni, bár az ott tanultakra szerencsére éles körülmények között még nem volt szüksége. „Komáromot nagyon biztonságos városnak gondolom, ugyanakkor nem árt, ha az ember felkészül minden lehetőségre. Most már, ha sor kerülne rá, meg tudnám magamat védeni egy utcai konfliktushelyzetben is. Ez komoly önbizalmat ad az embernek.”

Küzdősportmúltja nem volt, de az iskolában kajakozott, illetve atletizált, futószámokban versenyzett. Később súlyzós edzéseket is folytatott. Másfél éve azonban úgy érezte, több mozgásra van szüksége, ekkor ajánlották figyelmébe a Farkas Péter által vezetett női önvédelmi csoportot.

Eleinte önvédelmi foglalkozások voltak, később ráálltunk a kondícióépítésre is. Peti nagyon megszerettette velem ezt a sportot. Nagyon sok energiát fordítottam az edzésmunkára. Az edzőm és a klubtársak buzdítottak, ha már ennyit edzek, akkor érdemes lenne élesben, versenykörülmények között is kipróbálni magam”

– emlékezik vissza a kezdetekre.

Hírdetés

Jelenleg legalább heti négy alkalommal edz, a versenyre való felkészülés során azonban heti hat alkalommal edzett, egy, másfél vagy két órát, az edzésterv alapján. „A hosszabb edzéseken a kondícióépítés is helyet kap, illetve folyamatosan tanulok új technikákat, azért még van hova fejlődni. A fizikai felkészülés mellett fontos a mentális felkészülés is. Bár az amatőröknél, ahol egyelőre versenyzek, egy meccs három háromperces menetből áll, ez kevésnek tűnhet, de fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelő tud lenni. Ezért fontos, hogy fejben is rendben legyünk. Az élet más területein olyan típus vagyok, aki szeret mindent nagyon aprólékosan megtervezni, a ketrecben ez nem lehetséges. Ott inkább az számít, hogy az ember felismerje a helyzetet, és reagálni tudjon rá” – vélekedik Baráth Szidónia.

A fiatal sportoló egyébként úgy tapasztalta, versenyhelyzetben az embert annyira eltölti az adrenalin, hogy az ütéseket és rúgásokat sem érzi annyira.

Szidónia egyelőre az álló bunyóban magabiztosabb, de képezi magát a földharc terén is.

A földharcra való felkészülés több időt kíván. Ez, bár a néző számára nem olyan látványos, nagyon sok elemből tevődik össze. Ott van maga a levitel, az egyes fogások, feszítések. Sok ismerősöm mondja azt a talajon történő küzdelemre, hogy csak ölelkeztek a földön, viszont egy-egy feszítéssel sokszor nagyobb fájdalmat lehet okozni, mint egy ütéssel vagy rúgással”

– avat be a földharc titkaiba Szidónia.

Az alapos fizikai és mentális felkészülést követően került sor Baráth Szidónia első mérkőzésére a Szlovák MMA Szövetség által szervezett MAMMAL liga 47., nyitrai állomásán. Ellenfele Adriana Grešáková volt, akinek a szombati volt a negyedik mérkőzése. „Bár ő volt a tapasztaltabb, úgy érzem, nekem volt jobb kondícióm. Mindjárt az elején határozottan kezdtem, meg akartam mutatni, ki lesz az, aki dominálni fogja ezt a mérkőzést. Úgy érzem, ez sikerült is, ellenfelem ugyanis a második menet után feladta a mérkőzés, a harmadik menetre már nem állt ki” – foglalja össze a ketrecben történteket.

Ami a női MMA-t illeti, Szidónia úgy látja, a sportág az utóbbi években világszerte népszerűbb lett a nők körében is, Komáromban pedig határozottan felívelő ágban van. Megkérdeztük tőle, mit üzenne a többi hölgynek, akiket titkon lehet, vonz a ketrec vér- és izzadságszagú világa?

Ez a lehető legjobb sport. Kondira is, önvédelemre is, alakformálásra is. Akiben ott az elhatározás, hogy lejönne a terembe, és csak az tartja vissza, hogy attól fél, ott jól meg fogják verni, azoknak elmondanám, hogy az edzéseken a sparring nem kötelező, mindenkinek az egyéni döntése, hogy beleáll-e.

Ha valaki szeretne kicsit izmosodni, vagy zsírt égetni, ez garantáltan működik. Szerintem egyre több lány jön rá, hogy ez nem az véres, brutális sport, amit a tévéközvetítés megmutat belőle. Ráadásul a klubban nagyon jó, baráti hangulat uralkodik, Peti pedig egy nagyon jó, türelmes és megértő edző.”

Ebben a sportban, minden elővigyázatosság és védőfelszerelés ellenére azonban értelemszerűen nagyobb a sérülések veszélye, mint egy sakkversenyen. Szidóniával is előfordult már, hogy monoklival kellett bemennie a munkahelyére. „Egy-egy kisebb arcsérülés esetén egy jó smink nagyon sokat tud segíteni.” Az édesanyja sem volt túl lelkes, amikor bejelentette, ketrecharcos szeretne lenni. A bátyja, aki korábban thai-boxolt, azonban támogatta törekvéseit.

A feltörekvő tehetséget legközelebb hazai pályán, Komáromban láthatjuk, ahol június 29-én a WFC szervez egy gálát, ahol a klub több sportolója is ketrecbe lép. Lesz több női mérkőzés is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »