A lakosságtól várnak segítséget a tigrisszúnyogok miatt

A lakosságtól várnak segítséget a tigrisszúnyogok miatt

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez – mondta Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának – tette hozzá a szakember.

A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet,

mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök – irtó-, riasztószerek, illetve a szúnyogháló – a leghasznosabb – mondta kutató.

Garamszegi László arra is felhívta a figyelmet: a szúnyogcsípés nemcsak kellemetlen, de betegségeket is okozhat. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet.

Hírdetés

Információkra van szükségük

Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új, invazív szúnyogfaj ismert.

Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy

például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket

– mondta az Ökológiai Kutatóközpont igazgatója.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »