A lakosságot, a családokat védi az energiapolitika

A lakosságot, a családokat védi az energiapolitika

A magyar kormány a lakosság védelme mellett döntött, így az áremelkedés a családok esetében mérsékelt maradt, a gazdasára viszont nagy terhet rakott. A 2600 milliárd forint, amely a rezsivédelmi alapban van, érdemi ellensúlyozást jelent. Kifejezete: érdemi gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy a válságot minél kevésbé érezzék meg az emberek – jelezte a szakminiszter.

Korábban csak lesajnáltak minket Brüsszelben, ma ellenséges hangulatok is gerjednek – hangzott el Kereszténydemokrata Estek márciusi találkozóján a Városliget Café színpadán.

A találkozón Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Szövetség elnöke üdvözölte a közönséget, jelezve, hogy most is – az idei hagyományt folytatva – új miniszter, ezúttal Lantos Csaba, az energiaügyi tárca vezetője a vendég.

A kereszténydemokrata értelmiségiek ezen összejövetelén is művészeti előadás adta meg az alaphangulatot. Turek Miklós versmondó monodrámájának alkalmi minidráma változatát hallgathatta meg a nagyérdemű, ennek A szőlőszem volt a címe. A 200 éves született nemzeti ima, és a 200 esztendeje napvilágra jött költőlángelme, Petőfi adta az irodalmi anyagot a műsorhoz. Turek Miklós a Himnusszal kezdte, a költeményben ott szerepelt Kölcsey Ferenc legfontosabb, kifejezetten a mának szóló üzenete: Szabadság nem virúl holtnak véréből.

Bizony mondom, hogy győz most a magyar – ezt a sort már Petőfi Sándortól idézte a művész, és a kimondott szót egy kard kézbevételével is fényesítette. Sors, nyiss nekem tért…, Világosságot! – idézte a XIX. század költőjének óhajait Turek Miklós.

A miniszterrel, Lantos Csabával M. Dobos Mariann beszélgetett. Lantos Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy ő az üzleti életből érkezett a politika világába, elsősorban pénzügyi feladatokat oldott meg többek között bankvezetőként, MÁV-alelnökként, postai irányítóként, laptulajdonos is volt, sőt a KELER-t is vezette.

Hírdetés

Az energia világára rátérve kiemelte, hogy nagyjából háromszoros árnövekedés következett be az ukrajnai háború miatt az Európai Unióban. Az USÁ-t ez nem érintette, így az EU versenyhátránya az Egyesült Államokkal szemben fokozódott.

A magyar kormány a lakosság védelme mellett döntött, így az áremelkedés a családok esetében mérsékelt maradt, a gazdaságra viszont nagy terhet rakott. A 2600 milliárd forint, amely a rezsivédelmi alapban van, érdemi ellensúlyozást jelent. Kifejezete: mérhető gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy a válságot minél kevésbé érezzék meg az emberek.

Rámutatott, hogy a szankciók miatt ránk tört európai gázhiány hatásait enyhítette, hogy az utóbbi 120 év legenyhébb tele van mögöttünk. Az ország gázszámlája így is a 2021-esnek több mint kétszeresére nőtt.

A miniszter érzékeltette, hogy a magyar kormánynak sok erőt kell fordítania arra, hogy a Brüsszelből jövő ártó akciók rossz hatásait enyhítse. Mi egyértelműen az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk, ennek megfelelően politizálunk, ám a szuverenitás részbeni feladása, és a brüsszeli folyamatos térfoglalási kísérlet mély összpontosítást követel.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Szövetség elnöke az előadást megköszönve kiemelte: ezúttal elsősorban nem politikai, hanem kifejezetten szakmai hivatkozásokat hallhatott a kereszténydemokrata értelmiség: sok új és fontos információ hangzott. el.

M. P.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »